Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 4 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The overall thermal efficiency of an ideal gas turbine plant is (where r = Pressure ratio)

(A) r ɣ-1
(B) 1 – r ɣ-1
(C) 1 – (1/r) ɣ-1/ɣ
(D) 1 – (1/r) ɣ/ɣ-1

Answer: (C) 1 – (1/r) ɣ-1/ɣ


Q2. The volume of air sucked by the compressor during its suction stroke is called

(A) Free air delivery
(B) Compressor capacity
(C) Swept volume
(D) None of these

Answer: (C) Swept volume


Q3. Which of the following statement is correct?

(A) The reciprocating compressors are best suited for high pressure and low volume capacity
(B) The effect of clearance volume on power consumption is negligible for the same volume of discharge
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q4. The efficiency of jet engine is

(A) Lower at low speed
(B) Higher at high altitudes
(C) Same at all altitudes
(D) Higher at high speed

Answer: (B) Higher at high altitudes


Q5. The process, which causes the air to enter the impeller blades of a centrifugal compressor at __ velocity (without effecting the mass of air to flow and velocity of flow) is known as prewhirl.

(A) Reduced
(B) Increased
(C) Zero
(D) None of these

Answer: (A) Reduced


Q6. The net work input required for compressor with increase in clearance volume

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains same
(D) Increases/decreases depending on compressor capacity

Answer: (C) Remains same


Q7. A compressor at high altitude will draw

(A) More power
(B) Less power
(C) Same power
(D) More/less power depending on other factors

Answer: (B) Less power


Q8. For perfect intercooling in a three stage compressor

(A) p₂/p₁ = p₃/p₂ = p₄/p₃
(B) p₃/p₁ = p₄/p₂
(C) p₁ p₂ = p₃ p₄
(D) p₁ p₃ = p₂ p₄

Answer:(A) p₂/p₁ = p₃/p₂ = p₄/p₃


Q9. Which one of the following is the effect of blade shape on performance of a centrifugal compressor?

(A) Backward curved blades has poor efficiency
(B) Backward curved blades lead to stable performance
(C) Forward curved blades has higher efficiency
(D) Forward curved blades produce lower pressure ratio

Answer:(D) Forward curved blades produce lower pressure ratio


Q10. The efficiency of roots blower __ with the increase in pressure ratio.

(A) Decreases
(B) Increases
(C) Does not change
(D) None of these

Answer: (A) Decreases


Q11. Pick up the correct statement

(A) Large gas turbines use radial inflow turbines
(B) Gas turbines have their blades similar to steam turbine
(C) Gas turbine’s blade will appear as impulse section at the hub and as a reaction section at tip
(D) Gas turbines use both air and liquid cooling

Answer: (C) Gas turbine’s blade will appear as impulse section at the hub and as a reaction section at tip


Q12. Which is false statement about multistage compression?

(A) Power consumption per unit of air delivered is low
(B) Volumetric efficiency is high
(C) It is best suited for compression ratios around 7:1
(D) The moisture in air is condensed in the inter-cooler

Answer: (B) Volumetric efficiency is high


Q13. Mining industry usually employs following motive power

(A) A.C. electric motor
(B) Compressed air
(C) Petrol engine
(D) Diesel engine

Answer: (B) Compressed air


Q14. Compression efficiency is compared against

(A) Ideal compression
(B) Adiabatic compression
(C) Isentropic compression
(D) Isothermal compression

Answer: (D) Isothermal compression


Q15. The overall isothermal efficiency of compressor is defined as the ratio of

(A) Isothermal h.p. to the BHP of motor
(B) Isothermal h.p. to adiabatic h.p.
(C) Power to drive compressor to isothermal h.p.
(D) Work to compress air isothermally to work for actual compression

Answer:(A) Isothermal h.p. to the BHP of motor


Q16. For minimum work required to compress and deliver a quantity of air by multistage compression

(A) The compression ratio in each stage should be same
(B) The intercooling should be perfect
(C) The work-done in each stage should be same
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q17. In a single acting reciprocating air compressor, without clearance, the compression of air may be

(A) Isothermal
(B) Polytropic
(C) Isentropic
(D) Any one of these

Answer: (D) Any one of these


Q18. The ratio of outlet whirl velocity to blade velocity in case of centrifugal compressor is called

(A) Slip factor
(B) Velocity factor
(C) Velocity coefficient
(D) None of the above

Answer: (A) Slip factor


Q19. Diffuser in a compressor is used to

(A) Increase velocity
(B) Make the flow streamline
(C) Convert pressure energy into kinetic energy
(D) Convert kinetic energy into pressure energy

Answer: (D) Convert kinetic energy into pressure energy


Q20. Axial flow compressor has the following advantage over centrifugal compressor

(A) Larger air handling ability per unit frontal area
(B) Higher pressure ratio per stage
(C) Aerofoil blades are used
(D) Higher average velocities

Answer: (A) Larger air handling ability per unit frontal area


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.