Computer Awareness GK Question SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Computer Awareness GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Computer Awareness GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer Awareness GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.What is the name of the digital circuit that performs arithmetic and logical operations in computers?

[A] Arithmetic Logic Unit
[B] Digital comparator
[C] Multiplexer
[D] None of these

Correct Answer: A [Arithmetic Logic Unit ]


Q2.Which among the following was the first operational packet switching network, and the predecessor of the Internet?

[A] TELNET
[B] ARPANET
[C] USENET
[D] ALOHAnet

Correct Answer: B [ARPANET]


Q3.Which of the following are indisputable characteristics of a computer?

[A] Speed
[B] Accuracy
[C] Versatility
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q4.What is the name given to the storage device used for storing very small amounts of data such as small audio and video files?

[A] Magnetic card
[B] Magnetic tape
[C] Punched card
[D] Optical mark reader

Correct Answer: A [Magnetic card]


Q5.What does the SCCM stands for?

[A] System Center Configuration Manager
[B] Software Center Configuration Manager
[C] Software Configuration Checking Manager
[D] None of the Above

Correct Answer: A [System Center Configuration Manager]


Q6.The slogan “Write once, run anywhere” is related to which of the following programming languages?

[A] COBOL
[B] Java
[C] HTML
[D] XML

Correct Answer: B [Java]


Q7.Which of the following devices use computers as control systems for functioning?

[A] Industrial Robots
[B] Remote Controls
[C] Microwave Ovens
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q8.When did the Online Etymology Dictionary first attested the use of the word “computer” as one who calculates?

[A] 1630s
[B] 1680s
[C] 1670s
[D] 1640s

Correct Answer: D [1640s]


Q9.What is the name given to the device invented by Dr. Bobeck in 1966 for mass storage of data ?

[A] Punched Paper Tape
[B] Magnetic Bubble Storage
[C] Magnetic Tape
[D] Magnetic Disk

Correct Answer: B [Magnetic Bubble Storage]


Q10.Who among the following is the father of MySQL?

[A] Charles Babbage
[B] Michael Wideneus
[C] Allen Jobs
[D] Madam Kama

Correct Answer: B [Michael Wideneus]


Q11.Now a days Vishing has become a criminal practice of using social engineering over which of the following?

[A] Social networking sites
[B] Mobile Phones
[C] E-mails
[D] Cyber cafés

Correct Answer: B [Mobile Phones ]


Q12.Which of the following is the processing unit of the computer?

[A] CPU
[B] Memory
[C] Graphic Card
[D] Mother Board

Correct Answer: A [CPU]


Q13.Which of the following is not the basic capability of a computer?

[A] Speed
[B] Accuracy
[C] Prediction
[D] Processing

Correct Answer: C [Prediction]


Q14.What is the name given to the most recent storage device technology?

[A] Floppy Drive
[B] Optical
[C] NVMe
[D] Laser

Correct Answer: A [Floppy Drive]


Q15.Which among the following are the database languages?

[A] Data Definition Language
[B] Data Manipulation Language
[C] Data Control Language
[D] All of the Above

Correct Answer: D [All of the Above]


Computer Awareness GK

Computer Awareness GK Question SET-1
Computer Awareness GK Question SET-2
Computer Awareness GK Question SET-3
Computer Awareness GK Question SET-4
Computer Awareness GK Question SET-5
Computer Awareness GK Question SET-6
Computer Awareness GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Computer Awareness GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Computer Awareness GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.