Computer Awareness GK Question SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Computer Awareness GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Computer Awareness GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer Awareness GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.While browsing internet, what do we call the area of storage that compensates for the different speeds of data flow or timings of events by temporarily holding a block of data that is waiting to be processed?

[A] Cache
[B] Buffer
[C] Flash
[D] Trash

Correct Answer: B [Buffer]


Q2.Which of the following are part of the Logical Operations of the computer?

[A] Addition
[B] Greater Than
[C] Subtraction
[D] Differentials

Correct Answer: B [Greater Than]


Q3.A communication system which transfers data between the components inside a computer or even between computers is known as

[A] Bus
[B] Wire
[C] Knot
[D] Line

Correct Answer: A [Bus]


Q4.What is the full form of SSD?

[A] Solid State Drive
[B] Software State Drive
[C] Solid Software Drive
[D] Solid State Driver

Correct Answer: A [Solid State Drive]


Q5.What is the full form of IEC?

[A] International Electrotechnical Commission
[B] International Electrical Council
[C] Internet Embedded Commission
[D] None of the Above

Correct Answer: A [International Electrotechnical Commission]


Q6.What do we call an input/output device on a computer, reserved for communication between the computer operator or maintenance engineer and the computer?

[A] EDP Device
[B] Console
[C] Jokey
[D] Link Device

Correct Answer: B [Console]


Q7.What parts did the first Analytical Engine incorporate which made it the first design for a general-purpose computer?

[A] Integrated memory
[B] Arithmetic Logic Unit
[C] Control Flow
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q8.Which of the following is not an input device of the computer?

[A] Trackball
[B] Image Scanner
[C] Joystick
[D] Sound Card

Correct Answer: D [Sound Card]


Q9.Which of the following components of Personal Computer maintains date and time of the system?

[A] CMOS RAM
[B] VRAM
[C] PROM
[D] Motherboard

Correct Answer: A [CMOS RAM]


Q10.Which among the following is the term given to the three rules to find logically implied functional dependencies?

[A] Reflexivity Rules
[B] Normalization Rules
[C] W. Armstrong’s Axioms
[D] Closure Rules

Correct Answer: C [W. Armstrong’s Axioms]


Q11.For his major role in the development of computer chip ‘Pentium’, which Indian IT expert is called the ‘Father of Pentium’ ?

[A] Ajay Bhatt
[B] Anand Chandrasekher
[C] Vinod Dham
[D] Biswamohan Pani

Correct Answer: C [Vinod Dham]


Q12.In each of the computer parts, there are many trillions of electrical circuits which can be turned on or off with the help of an electronic switch. How are these arranged?

[A] Circuit Gates
[B] Circuit Bypass
[C] Logic Gates
[D] Data Knots

Correct Answer: C [Logic Gates]


Q13.Which of the following is a quickly accessible location which is available to the Central Processing Unit of the computer?

[A] Memory
[B] BIOS
[C] Processor Register
[D] Graphic Card

Correct Answer: C [Processor Register]


Q14.Which of the following is the another name for the Hard Disk Drive?

[A] Thin Film Drive
[B] SSD
[C] Winchester Drive
[D] Floppy Disk Drive

Correct Answer: C [Winchester Drive]


Q15.What is the full form of DHCP?

[A] Dynamic Host Configuration Protocol
[B] Destined Host Configuration Protocol
[C] Data Hosting Central Protocol
[D] Dynamic Housing Central Protocol

Correct Answer: A [Dynamic Host Configuration Protocol]


Computer Awareness GK

Computer Awareness GK Question SET-1
Computer Awareness GK Question SET-2
Computer Awareness GK Question SET-3
Computer Awareness GK Question SET-4
Computer Awareness GK Question SET-5
Computer Awareness GK Question SET-6
Computer Awareness GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Computer Awareness GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Computer Awareness GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.