Concrete Structures Questions and Answers pdf – Set 22

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Curing a concrete for long period ensures better

(A) Volume stability
(B) Strength
(C) Water resistance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. The depth of footing for an isolated column is governed by
(i) Maximum bending moment
(ii) Shear force
(iii) Punching shear
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) (i) and (ii)
(C) (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q3. The most commonly used admixture which prolongs the setting and hardening time is

(A) Gypsum
(B) Calcium chloride
(C) Sodium silicate
(D) All of the above

Answer: (A) Gypsum


Q4. The operation of removing humps and hollows of uniform concrete surface, is known as

(A) Floating
(B) Screeding
(C) Trowelling
(D) Finishing

Answer: (B) Screeding


Q5. For the construction of R.C.C. slabs, columns, beams, walls, etc. the grade of concrete mix used, is

(A) 1 : 3 : 6
(B) 1 : 1½ : 3
(C) 1 : 2 : 4
(D) 1 : 1 : 2

Answer: (C) 1 : 2 : 4


Q6. In a ring beam subjected to uniformly distributed load
(i) Shear force at mid span is zero
(ii) Shear force at mid span is maximum
(iii) Torsion at mid span is zero
(iv) Torsion at mid span is maximum
The correct answer is

(A) (i) and (iii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (ii) and (iv)

Answer:(A) (i) and (iii)


Q7. Minimum thickness of load bearing RCC wall should be

(A) 50 mm
(B) 100 mm
(C) 150 mm
(D) 200 mm

Answer: (B) 100 mm


Q8. For given water content, workability decreases if the concrete aggregates contain an excess of

(A) Thin particles
(B) Flat particles
(C) Elongated particles
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q9. 1% of voids in a concrete mix would reduce its strength by about

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer:(A) 5 %


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) Water enables chemical reaction to take place with cement
(B) Water lubricates the mixture of gravel, sand and cement
(C) Strength of concrete structure largely depends upon its workability
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Batching error means inaccuracy in the quantity of

(A) Aggregates
(B) Cement
(C) Water
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. M 150 grade of concrete approximates

(A) 1 : 3 : 6 mix
(B) 1 : 1 : 2 mix
(C) 1 : 2 : 4 mix
(D) 1 : 1.5 : 3 mix

Answer: (B) 1 : 1 : 2 mix


Q13. During erection, the pile of length ‘l’ is supported by a crane at a distance of

(A) 0.207 l
(B) 0.293 l
(C) 0.707 l
(D) 0.793 l
From the driving end of pile which rests on the ground

Answer: (C) 0.707 l


Q14. Permissible compressive strength of M 200 concrete grade is

(A) 100 kg/cm2
(B) 150 kg/cm2
(C) 200 kg/cm2
(D) 250 kg/cm2

Answer: (C) 200 kg/cm2


Q15. The final operation of finishing floors, is known as

(A) Screeding
(B) Floating
(C) Trowelling
(D) Finishing

Answer: (C) Trowelling


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.