Concrete Technology and Design Exam Questions – Set 21

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following statements is incorrect?

(A) Higher Vee-Bee time shows lower workability
(B) Higher slump shows higher workability
(C) Higher compacting factor shows higher workability
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q2. Ordinary concrete is not used for concrete grade

(A) M 100
(B) M 150
(C) M 250
(D) M 400

Answer: (D) M 400


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) Insufficient quantity of water makes the concrete mix harsh
(B) Insufficient quantity of water makes the concrete unworkable
(C) Excess quantity of water makes the concrete segregated
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The ratio of the diameter of reinforcing bars and the slab thickness is

(A) 1/4
(B) 1/5
(C) 1/6
(D) 1/8

Answer: (D) 1/8


Q5. The percentage of the aggregate of F.M. 2.6 to be combined with coarse aggregate of F.M. 6.8 for obtaining the aggregates of F.M. 5.4, is

(A) 30 %
(B) 40 %
(C) 20%
(D) 60 %

Answer: (C) 50 %


Q6. To obtain cement dry powder, lime stones and shales or their slurry, is burnt in a rotary kiln at a temperature between

(A) 1100° and 1200°C
(B) 1200° and 1300°C
(C) 1300° and 1400°C
(D) 1400° and 1500°C

Answer: (D) 1400° and 1500°C


Q7. In a spherical dome subjected to concentrated load at crown or uniformly distributed load, the meridional force is always

(A) Zero
(B) Tensile
(C) Compressive
(D) Tensile or compressive

Answer: (C) Compressive


Q8. The fineness modulus of fine aggregate is in the range of

(A) 2.0 to 3.5
(B) 3.5 to 5.0
(C) 5.0 to 7.0
(D) 6.0 to 8.5

Answer: (A) 2.0 to 3.5


Q9. Pozzolana cement is used with confidence for construction of

(A) Dams
(B) Massive foundations
(C) R.C.C. structures
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q10. The ratio of various ingredients (cement, sand, aggregates) in concrete of grade M 200, is

(A) 1 : 2 : 4
(B) 1 : 3 : 6
(C) 1 : 1½ : 3
(D) 1 : 1 : 2

Answer: (C) 1 : 1½ : 3


Q11. In a pile of length ‘l’, the points of suspension from ends for lifting it are located at

(A) 0.207 l
(B) 0.25 l
(C) 0.293 l
(D) 0.333 l

Answer: (A) 0.207 l


Q12. An aggregate is said to be flaky, if its least dimension is less than

(A) 2/3 mean dimension
(B) 3/4 mean dimension
(C) 3/5 mean dimension
(D) 5/8 mean dimension

Answer: (C) 3/5 mean dimension


Q13. After casting, an ordinary cement concrete on drying

(A) Expands
(B) Mix
(C) Shrinks
(D) None of these

Answer: (C) Shrinks


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) Calcium chloride acts as a retarder
(B) Calcium chloride acts as an accelerator
(C) Gypsum (calcium sulphate) acts as a retarder
(D) Both (b) and (c)

Answer: (D) Both (b) and (c)


Q15. Joints in concrete structures, are provided

(A) To reduce the tensile stresses likely to be developed due to evaporation of water
(B) To minimize the change in the dimensions of the slab
(C) To minimize the necessary cracking
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.