Concrete Technology and Design Exam Quiz Questions – Set 20

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Approximate value of shrinkage strain in concrete, is

(A) 0.003
(B) 0.0003
(C) 0.00003
(D) 0.03

Answer: (B) 0.0003


Q2. Air entrainment in the concrete increases

(A) Workability
(B) Strength
(C) The effects of temperature variations
(D) The unit weight

Answer: (A) Workability


Q3. The maximum value of hoop compression in a dome is given by
(Where, w = load per unit area of surface of dome R = radius of curvature d = thickness of dome)

(A) wR/4d
(B) wR/2d
(C) wR/d
(D) 2wR/d

Answer: (B) wR/2d


Q4. Water required per bag of cement, is

(A) 7 kg
(B) 14 kg
(C) 21 kg
(D) 35 kg

Answer: (D) 35 kg


Q5. The commonly used material in the manufacture of cement is

(A) Sand stone
(B) Slate
(C) Lime stone
(D) Graphite

Answer:(C) Lime stone


Q6. For quality control of Portland cement, the test essentially done is

(A) Setting time
(B) Tensile strength
(C) Consistency
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Construction joints are provided

(A) Where B.M. and S.F. are small
(B) Where the member is supported by other member
(C) At 18 m apart in huge structures
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q8. The rock which is not calcareous, is:

(A) Lime stone
(B) Chalk
(C) Laterite
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. The recommended value of modular ratio for reinforced brick work is

(A) 18
(B) 30
(C) 40
(D) 58

Answer: (C) 40


Q10. According to I.S. : 456, the number of grades of concrete mixes, is

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 7

Answer: (D) 7


Q11. Strength of concrete with passage of time

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Fluctuates
(D) Remains constant

Answer: (A) Increases


Q12. Strength of concrete with passage of time

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Fluctuates
(D) Remains constant

Answer: (A) Increases


Q13. A T-shaped retaining wall mainly consists of

(A) One cantilever
(B) Two cantilevers
(C) Three cantilevers
(D) Four cantilevers

Answer: (C) Three cantilevers


Q14. For an ordinary Portland cement

(A) Residual does not exceed 10% when sieved through IS Sieve No. 9
(B) Soundness varies from 5 to 10 mm
(C) Initial setting time is not less than 30 minutes
(D) Compressive stress after 7 days, is not less than 175 kg/cm2

Answer: (C) Initial setting time is not less than 30 minutes


Q15. Grading of sand causes great variation in

(A) Workability of concrete
(B) Strength of concrete
(C) Durability of concrete
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.