Concrete Technology and Design of Concrete Structures MCQ – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In a counterfort retaining wall, the main reinforcement in the stem at mid span is provided on

(A) Front face only
(B) Inner face only
(C) Both front face and inner face
(D) None of the above

Answer:(A) Front face only


Q2. A beam curved in plan is designed for

(A) Bending moment and shear
(B) Bending moment and torsion
(C) Shear and torsion
(D) Bending moment, shear and torsion

Answer: (D) Bending moment, shear and torsion


Q3. According to ISI recommendations, the maximum depth of stress block for balanced section of a beam of effective depth d is

(A) 0.43 d
(B) 0.55 d
(C) 0.68 d
(D) 0.85 d

Answer: (A) 0.43 d


Q4. Under normal conditions using an ordinary cement, the period of removal of the form work, is:

(A) 7 days for beam soffits
(B) 14 days for bottom slabs of spans 4.6 m and more
(C) 21 days for bottom beams over 6 m spans
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Water cement paste hardens due to hydration
(B) During hardening cement binds the aggregates together
(C) Cement provides strength, durability and water tightness to the concrete
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Pick up the correct proportions of chemical ingredients of cement

(A) Lime : Silica : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
(B) Silica : Lime : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
(C) Alumina : Silica : Lime : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3
(D) Iron oxide : Alumina : Silica : Lime : 63 : 22 : 6 : 3

Answer: (A) Lime : Silica : Alumina : Iron oxide : 63 : 22 : 6 : 3


Q7. Water cement ratio is generally expressed in volume of water required per

(A) 10 kg
(B) 20 kg
(C) 30 kg
(D) 50 kg

Answer: (D) 50 kg


Q8. ‘Ware house pack’ of cement means

(A) Full capacity of the ware house
(B) Pressure exertion of the bags of upper layers
(C) Pressure compaction of the bags on lower layers
(D) Packing the ware house

Answer:(C) Pressure compaction of the bags on lower layers


Q9. Internal friction between the ingredients of concrete, is decreased by using

(A) Less water
(B) Fine aggregates
(C) Rich mix
(D) More water and coarse aggregates

Answer: (D) More water and coarse aggregates


Q10. The minimum cover in a slab should neither be less than the diameter of bar nor less than

(A) 10 mm
(B) 15 mm
(C) 25 mm
(D) 13 mm

Answer:(B) 15 mm


Q11. High carbon content in the steel causes

(A) Decrease in tensile strength but increase in ductility
(B) Increase in tensile strength but decrease in ductility
(C) Decrease in both tensile strength and ductility
(D) Increase in both tensile strength and ductility

Answer: (B) Increase in tensile strength but decrease in ductility


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) The quality of water governs the strength of concrete
(B) 10% excess of water reduces the strength of concrete by 15%
(C) 30% excess of water reduces the strength of concrete by 50%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. To ensure constant moisture content in aggregates

(A) Area of each aggregate pile should be large
(B) Height of each aggregate pile should not exceed 1.50 m
(C) Aggregate pile should be left for 24 hours before aggregates are used
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If the engineer-in-charge approves, the 10 cm cubes may be used for the work test of concrete provided maximum nominal size of aggregate, does not exceed

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 25 cm

Answer: (C) 20 cm


Q15. In pre-stressed concrete

(A) Forces of tension and compression change but lever arm remains unchanged
(B) Forces of tension and compressions remain unchanged but lever arm changes with the moment
(C) Both forces of tension and compression as well as lever arm change
(D) Both forces of tension and compression as well as lever arm remain unchanged

Answer: (B) Forces of tension and compressions remain unchanged but lever arm changes with the moment


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.