Concrete Technology Civil Engineering Questions and Answers – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) Cement should be mixed for at least one minute
(B) 10% of water is placed in the rotating drum before adding dry material
(C) 10% of water is added after placing the other ingredients in the drum
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Particles of 0.002 mm size are that of

(A) Clay
(B) Sand
(C) Gravel
(D) None of these

Answer: (A) Clay


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) Lime in excess, causes the cement to expand and disintegrate
(B) Silica in excess, causes the cement to set slowly
(C) Alumina in excess, reduces the strength of the cement
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The average permissible stress in bond for plain bars in tension is

(A) Increased by 10% for bars in compression
(B) Increased by 25% for bars in compression
(C) Decreased by 10% for bars in compression
(D) Decreased by 25% for bars in compression

Answer: (B) Increased by 25% for bars in compression


Q5. Ultimate strength of cold drawn high steel wires

(A) Increases with increase in diameter of bar
(B) Decreases with increase in diameter of bar
(C) Does not depend on diameter of bar
(D) None of the above

Answer: (B) Decreases with increase in diameter of bar


Q6. If the effective plan area of a warehouse is 54 sq. m, and maximum height of piles permitted is 270 cm, the number of cement bags to be stored, is

(A) 2000 bags
(B) 2200 bags
(C) 2400 bags
(D) 2700 bags

Answer: (D) 2700 bags


Q7. Concrete mainly consists of

(A) Cement
(B) Aggregates
(C) Water
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The cement whose strength is a little lower than the ordinary cement during the first three months but attains afterwards the same strength, is known as

(A) Low-heat Portland cement
(B) Rapid hardening Portland cement
(C) Portland blast slag cement
(D) Portland pozzolana cement

Answer:(A) Low-heat Portland cement


Q9. The property of fresh concrete, in which the water in the mix tends to rise to the surface while placing and compacting, is called

(A) Segregation
(B) Bleeding
(C) Bulking
(D) Creep

Answer: (B) Bleeding


Q10. For the construction of thin R.C.C. structures, the type of cement to be avoided, is

(A) Ordinary Portland cement
(B) Rapid hardening cement
(C) Low heat cement
(D) Blast furnace slag cement

Answer:(D) Blast furnace slag cement


Q11. The dimensions of a 35 liter forma for measuring aggregates by volume, are:

(A) Length 30 cm, breadth 25 cm, height 30 cm
(B) Length 39 cm, breadth 25 cm, height 32 cm
(C) Length 27 cm, breadth 27 cm, height 48 cm
(D) Length 220 cm, breadth 25 cm, height 40 cm

Answer: (C) Length 27 cm, breadth 27 cm, height 48 cm


Q12. Workability of concrete for a given water content is good if the aggregates, are

(A) Rounded aggregate
(B) Irregular aggregate
(C) Angular aggregate
(D) Flaky aggregates

Answer: (A) Rounded aggregate


Q13. Which of the following R.C. retaining walls is suitable for heights beyond 6 m?

(A) L-shaped wall
(B) T-shaped wall
(C) Counterfort type
(D) All of the above

Answer: (A) Less than 1


Q14. Ratio of permissible stress in direct compression and bending compression is

(A) Less than 1
(B) Between 1 and 1.5
(C) Between 1.5 and 2.0
(D) Greater than 2

Answer: (A) Less than 1


Q15. For preparing ordinary concrete, the quantity of water used, is

(A) 5% by weight of aggregates plus 20% of weight of cement
(B) 10% by weight of aggregates plus 10% of weight of cement
(C) 5% by weight of aggregates plus 30% of weight of cement
(D) 30% by weight of aggregates plus 10% of weight of cement

Answer: (C) 5% by weight of aggregates plus 30% of weight of cement


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.