Concrete Technology Important MCQs – Set 14

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. To prevent segregation, the maximum height for placing concrete, is

(A) 100 cm
(B) 125 cm
(C) 150 cm
(D) 200 cm

Answer: (A) 100 cm


Q2. Permissible compressive strength of M 200 concrete grade is

(A) 100 kg/cm2
(B) 150 kg/cm2
(C) 200 kg/cm2
(D) 250 kg/cm2

Answer: (C) 200 kg/cm2


Q3. The specifications of a cement bag for storage, are

(A) Weight 50 kg
(B) Height 18 cm
(C) Plan area 3000 sq. cm
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. For a simply supported beam of span 15 m, the minimum effective depth to satisfy the vertical deflection limits should be

(A) 600 mm
(B) 750 mm
(C) 900 mm
(D) More than 1 m

Answer: (B) 750 mm


Q5. The minimum diameter of longitudinal bars in a column is

(A) 6 mm
(B) 8 mm
(C) 12 mm
(D) 16 mm

Answer: (C) 12 mm


Q6. The main reinforcement in the heel of a T-shaped R.C. retaining wall is provided on

(A) Top face perpendicular to wall
(B) Bottom face perpendicular to wall
(C) Both top and bottom faces perpendicular to wall
(D) None of the above

Answer: (A) Top face perpendicular to wall


Q7. For compacting plain concrete road surface of thickness less than 20 cm, we use

(A) Internal vibrator
(B) Screed vibrator
(C) Form vibrator
(D) None of these

Answer: (B) Screed vibrator


Q8. The high strength of rapid hardening cement at early stage, is due to its

(A) Finer grinding
(B) Burning at high temperature
(C) Increased lime cement
(D) Higher content of tricalcium

Answer: (C) Increased lime cement


Q9. Separation of coarse aggregates from mortar during transportation, is known

(A) Bleeding
(B) Creeping
(C) Segregation
(D) Shrinkage

Answer: (C) Segregation


Q10. Expansion joints are provided if the length of concrete structures exceeds

(A) 10 m
(B) 15 m
(C) 25 m
(D) 45 m

Answer: (D) 45 m


Q11. Sand requiring a high water cement ratio, belongs to

(A) Zone I
(B) Zone II
(C) Zone III
(D) Zone IV

Answer: (A) Zone I


Q12. A flaky aggregate is said to be elongated if its length is

(A) Equal to the mean size
(B) Twice the mean size
(C) Thrice the mean size
(D) Four times the mean size

Answer: (B) Twice the mean size


Q13. The permissible diagonal tensile stress in reinforced brick work is

(A) About 0.1 N/mm²
(B) Zero
(C) 0.3 N/mm² to 0.7 N/mm²
(D) About 1.0 N/mm²

Answer: (A) About 0.1 N/mm²


Q14. Minimum grade of concrete to be used in reinforced concrete as per IS: 4561978 is

(A) M 15
(B) M 20
(C) M 10
(D) M 25

Answer: (A) M 15


Q15. Assertion A : The load factor for live load is greater than that for dead load.
Reason R : The live loads are more uncertain than dead loads.
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.