Concrete Technology MCQs with Answers – Set 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to IS: 4561978, minimum slenderness ratio for a short column is

(A) Less than 12
(B) Less than 18
(C) Between 18 and 24
(D) More than 24

Answer: (A) Less than 12


Q2. Sinking of an intermediate support of a continuous beam
(i) Reduces the negative moment at support
(ii) Increases the negative moment at support
(iii) Reduces the positive moment at center of span
(iv) Increases the positive moment at center of span
The correct answer is

(A) (i) and (iii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (ii) and (iv)

Answer: (B) (i) and (iv)


Q3. For a cantilever of effective depth of 0.5 m, the maximum span to satisfy vertical deflection limit is

(A) 3.5 m
(B) 4 m
(C) 4.5 m
(D) 5 m

Answer: (A) 3.5 m


Q4. Water cement ratio is

(A) Volume of water to that of cement
(B) Weight of water to that of cement
(C) Weight of concrete to that of water
(D) Both (a) and (b) of the above

Answer: (D) Both (a) and (b) of the above


Q5. High temperature

(A) Increases the strength of concrete
(B) Decreases the strength of concrete
(C) Has no effect on the strength of concrete
(D) None of these

Answer:(B) Decreases the strength of concrete


Q6. The bulk density of aggregates does not depend upon:

(A) Size and shape of aggregates
(B) Specific gravity of aggregates
(C) Grading of aggregates
(D) Size and shape of the container

Answer: (D) Size and shape of the container


Q7. For a concrete mix 1 : 3 : 6 and water cement ratio 0.6 both by weight, the quantity of water required per bag, is

(A) 10 kg
(B) 12 kg
(C) 14 kg
(D) 16 kg

Answer: (C) 14 kg


Q8. Horizontal construction joints in concrete walls are generally provided at

(A) Soffit level
(B) Window sill level
(C) Floor level
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. How long will it take for the concrete to achieve 100% of its strength?

(A) 7 days
(B) 14 days
(C) 21 days
(D) 28 days

Answer: (D) 28 days


Q10. Half of the main steel in a simply supported slab is bent up near the support at a distance of ‘x’ from the center of slab bearing where ‘x’ is equal to (Where ‘l’ is the span)

(A) l/3
(B) l/5
(C) l/7
(D) l/10

Answer: (C) l/7


Q11. Stress strain curve of high tensile steel

(A) Has a definite yield point
(B) Does not show definite yield point but yield point is defined by 0.1% proof stress
(C) Does not show definite yield point but yield point is defined by 0.2% proof stress
(D) Does not show definite yield point but yield point is defined by 2% proof stress

Answer:(C) Does not show definite yield point but yield point is defined by 0.2% proof stress


Q12. A higher modular ratio shows

(A) Higher compressive strength of concrete
(B) Lower compressive strength of concrete
(C) Higher tensile strength of steel
(D) Lower tensile strength of steel

Answer: (B) Lower compressive strength of concrete


Q13. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) In properly graded aggregates, bulk density is more
(B) In single size aggregates, bulk density is least
(C) In single size aggregates, bulk density is maximum
(D) None of these

Answer: (C) In single size aggregates, bulk density is maximum


Q14. Addition of pozzolana to cement causes

(A) Reduction in permeability
(B) Loss of heat of hydration
(C) Reduction in bleeding
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. For the construction of cement concrete floor, the maximum permissible size of aggregate, is

(A) 4 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer: (D) 10 mm


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.