Concrete Technology Objective Questions with Answer Key – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Workability of concrete mix with low water cement ratio is determined by

(A) Tensile strength test
(B) Slump test
(C) Compaction factor test
(D) Flexural strength test

Answer: (C) Compaction factor test


Q2. The maximum amount of dust which may be permitted in aggregates is

(A) 5% of the total aggregates for low workability with a coarse grading
(B) 10% of the total aggregates for low workability with a fine grading
(C) 20% of the total aggregates for a mix having high workability with fine grading
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The risk of segregation is more for

(A) Wetter mix
(B) Larger proportion of maximum size aggregate
(C) Coarser grading
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. If the average compressive strength is 4000 kg/cm2 and standard deviation is 500, the co-efficient of variation is

(A) 10 %
(B) 12.5 %
(C) 15 %
(D) 18.5 %

Answer: (B) 12.5 %


Q5. If P, Y and Z are the weights of cement, fine aggregates and coarse aggregates respectively and W/C is the water cement ratio, the minimum quantity of water to be added to first batch, is obtained by the equation

(A) 0.1P + 0.3Y + 0.1Z = W/C × P
(B) 0.3P + 0.1Y + 0.01Z = W/C × P
(C) 0.4P + 0.2Y + 0.01Z = W/C × P
(D) 0.5P + 0.3Y + 0.01Z = W/C × P

Answer: (B) 0.3P + 0.1Y + 0.01Z = W/C × P


Q6. Le-Chatelier’s apparatus is used for testing

(A) Soundness of cement
(B) Hardness of cement
(C) Strength of cement
(D) Durability of cement

Answer: (A) Soundness of cement


Q7. The effect of creep on modular ratio is

(A) To decrease it
(B) To increase it
(C) Either to decrease or to increase it
(D) To keep it unchanged

Answer: (B) To increase it


Q8. Examine the following statements:
(i) Factor of safety for steel should be based on its yield stress,
(ii) Factor of safety for steel should be based on its ultimate stress,
(iii) Factor of safety for concrete should be based on its yield stress,
(iv) Factor of safety for concrete should be based on its ultimate stress.
The correct statements are

(A) (i) and (iii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (ii) and (iv)

Answer: (B) (i) and (iv)


Q9. According to Whitney’s theory, depth of stress block for a balanced section of a concrete beam is limited to (Where d is effective depth of beam).

(A) 0.43 d
(B) 0.537 d
(C) 0.68 d
(D) 0.85 d

Answer: (B) 0.537 d


Q10. The type of aggregates not suitable for high strength concrete and for pavements subjected to tension, is

(A) Rounded aggregate
(B) Irregular aggregate
(C) Angular aggregate
(D) Flaky aggregate

Answer: (A) Rounded aggregate


Q11. If 20 kg of coarse aggregate is sieved through 80 mm, 40 mm, 20 mm, 10 mm, 4.75 mm, 2.36 mm, 1.18 mm, 600 micron, 300 micron and 150 micron standard sieves and the weights retained are 0 kg, 2 kg, 8 kg, 6 kg, 4 kg respectively, the fineness modulus of the aggregate, is

(A) 7.30
(B) 7.35
(C) 7.40
(D) 7.45

Answer: (C) 7.40


Q12. Construction joints are generally provided in concrete

(A) Roads
(B) Retaining walls
(C) Lining of canals
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The maximum percentage of chemical ingredient of cement is that of

(A) Magnesium oxide
(B) Iron oxide
(C) Silica
(D) Lime

Answer: (D) Lime


Q14. Bulking of sand is

(A) Mixing of different sizes of sand particles
(B) Mixing of lime with sand
(C) Maximum water with sand
(D) Swelling of sand when wetted

Answer: (D) Swelling of sand when wetted


Q15. If a grading curve is horizontal between the portions of 20 mm I.S. Sieve and 4.75 mm I.S. Sieve, the graded aggregates do not contain

(A) 20 mm particles
(B) 10 mm particles
(C) 4.75 mm particles
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.