Concrete Technology Objective Questions with Answers pdf Download – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. To minimize the effect of differential settlement, the area of a footing should be designed for

(A) Dead load only
(B) Dead load + live load
(C) Dead load + fraction of live load
(D) Live load + fraction of dead load

Answer: (C) Dead load + fraction of live load


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) Construction joints are necessarily planned for their locations
(B) Expansion joints are provided to accommodate thermal expansion
(C) Construction joints are provided to control shrinkage cracks
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. In slump test, each layer of concrete is compacted by a steel rod 60 cm long and of 16 mm diameter for

(A) 20 times
(B) 25 times
(C) 30 times
(D) 50 times

Answer: (B) 25 times


Q4. Due to circumferential action of the spiral in a spirally reinforced column

(A) Capacity of column is decreased
(B) Ductility of column reduces
(C) Capacity of column is decreased but ductility of column increases
(D) Both the capacity of column and ductility of column increase

Answer: (D) Both the capacity of column and ductility of column increase


Q5. The bulk density of aggregates, depends upon

(A) Shape
(B) Grading
(C) Compaction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The individual variation between test strength of sample should not be more than

(A) ±5 % of average
(B) ± 10 % of average
(C) ± 15 % of average
(D) ± 20 % of average

Answer: (C) ± 15 % of average


Q7. For concreting of heavily reinforced sections without vibration, the workability of concrete expressed as compacting factor should be

(A) 0.75 – 0.80
(B) 0.80 – 0.85
(C) 0.85 – 0.92
(D) Above 0.92

Answer: (D) Above 0.92


Q8. In symmetrically reinforced sections, shrinkage stresses in concrete and steel are respectively

(A) Compressive and tensile
(B) Tensile and compressive
(C) Both compressive
(D) Both tensile

Answer: (B) Tensile and compressive


Q9. Pick up the incorrect statement from the following. For performing compressive strength test of cement

(A) Cement and standard sand mortar are used in the ratio of 1 : 3
(B) Water is added at the rate of (P/4) + 3.0 percentage of water where P is the percentage of water for standard consistency
(C) A cube mould of 10 cm × 10 cm × 10 cm is used
(D) The prepared moulds are kept in a atmosphere of 50% relative humidity

Answer: (A) Cement and standard sand mortar are used in the ratio of 1 : 3


Q10. Workability of concrete is directly proportional to

(A) Aggregate cement ratio
(B) Time of transit
(C) Grading of the aggregate
(D) All of above

Answer: (C) Grading of the aggregate


Q11. The main object of compaction of concrete, is:

(A) To eliminate air holes
(B) To achieve maximum density
(C) To provide intimate contact between the concrete and embedded materials
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Concrete for which preliminary tests are conducted, is called controlled concrete
(B) Bulking of sand depends upon the fineness of grains
(C) Concrete mix 1 : 6 : 12, is used for mass concrete in piers
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Which of the following statements is incorrect?

(A) Minimum cross sectional area of longitudinal reinforcement in a column is 0.8%
(B) Spacing of longitudinal bars measured along the periphery of column should not exceed 300 mm
(C) Reinforcing bars in a column should not be less than 12 mm in diameter
(D) The number of longitudinal bars provided in a circular column should not be less than four

Answer:(D) The number of longitudinal bars provided in a circular column should not be less than four


Q14. Which of the following has high tensile strength?

(A) Plain hot rolled wires
(B) Cold drawn wires
(C) Heat treated rolled wires
(D) All have same tensile strength

Answer: (B) Cold drawn wires


Q15. The slab is designed as one way if the ratio of long span to short span is

(A) Less than 1
(B) Between 1 and 1.5
(C) Between 1.5 and 2
(D) Greater than 2

Answer: (D) Greater than 2


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.