Concrete Technology Objective Type Questions and Answers – Set 18

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) A rich mix of concrete possesses higher strength than that a lean mix of desired workability with excessive quantity of water
(B) The strength of concrete decreases as the water cement ratio increases
(C) Good compaction by mechanical vibrations, increases the strength of concrete
(D) None of these

Answer: (A) A rich mix of concrete possesses higher strength than that a lean mix of desired workability with excessive quantity of water


Q2. The diameter of the Vicat plunger is 10 mm and its length varies from

(A) 20 mm to 30 mm
(B) 30 mm to 40 mm
(C) 40 mm to 50 mm
(D) 50 mm to 60 mm

Answer: (C) 40 mm to 50 mm


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) The weight of ingredients of concrete mix, is taken in kilograms
(B) Water and aggregates are measured in liters
(C) 20 bags of cement make one tonne
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Ordinary Portland cement is manufactured from

(A) Lime stone and clay
(B) Gypsum and lime
(C) Pozzolana
(D) Lime, pozzolana and clay

Answer:(B) Gypsum and lime


Q5. Gypsum is added for

(A) Color
(B) Strength
(C) Controlling setting time
(D) None of these

Answer: (C) Controlling setting time


Q6. If fineness modulus of sand is 2.5, it is graded as

(A) Very fine sand
(B) Fine sand
(C) Medium sand
(D) Coarse sand

Answer: (B) Fine sand


Q7. The percentage of reinforcement in case of slabs, when high strength deformed bars are used is not less than

(A) 0.15
(B) 0.12
(C) 0.30
(D) 1.00

Answer: (B) 0.12


Q8. The percentage of reinforcement in case of slabs, when high strength deformed bars are used is not less than

(A) 0.15
(B) 0.12
(C) 0.30
(D) 1.00

Answer: (B) 0.12


Q9. Maximum quantity of water needed per 50 kg of cement for M 15 grade of concrete is

(A) 28 liters
(B) 30 liters
(C) 32 liters
(D) 34 liters

Answer: (C) 32 liters


Q10. Addition of pozzolana to cement

(A) Decreases workability
(B) Increases strength
(C) Increases heat of hydration
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q11. The grade of concrete M 150 means that compressive strength of a 15 cm cube after 28 days, is

(A) 100 kg/cm2
(B) 150 kg/cm2
(C) 200 kg/cm2
(D) 250 kg/cm2

Answer: (B) 150 kg/cm2


Q12. The increased cohesiveness of concrete, makes it

(A) Less liable to segregation
(B) More liable to segregation
(C) More liable to bleeding
(D) More liable for surface scaling in frosty weather

Answer: (A) Less liable to segregation


Q13. If 50 kg of fine aggregates and 100 kg of coarse aggregates are mixed in a concrete whose water cement ratio is 0.6, the weight of water required for harsh mix, is

(A) 8 kg
(B) 10 kg
(C) 12 kg
(D) 14 kg

Answer: (C) 12 kg


Q14. The cement becomes useless if its absorbed moisture content exceeds

(A) 1 %
(B) 2 %
(C) 3 %
(D) 5 %

Answer: (D) 5 %


Q15. Concrete is unsuitable for compaction by a vibrator if it is

(A) Dry
(B) Earth moist
(C) Semi-plastic
(D) Plastic

Answer: (D) Plastic


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.