Construction Management Objective Questions and Answers – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Mobilization advance up to 10% of the cost of work is given to a contractor

(A) On commencement of work at site for payment of loan taken by him
(B) For the purchase of construction materials
(C) For the payment of advances to labour and other staff
(D) For all activities required to start the work at site on finalization of the contract document

Answer: (D) For all activities required to start the work at site on finalization of the contract document


Q2. Final technical authority of a project lies with

(A) Assistant Engineer
(B) Executive Engineer
(C) Superintending Engineer
(D) Chief Engineer

Answer: (D) Chief Engineer


Q3. The area under the Beta distribution curve is divided into two equal parts by

(A) Most likely time
(B) Optimistic time
(C) Pessimistic time
(D) Expected time

Answer: (D) Expected time


Q4. A Milestone chart

(A) Shows the interdependencies of various jobs
(B) Depicts the delay of jobs, if any
(C) Points outgoing ahead of schedule of jobs, if any
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q5. In CPM analysis,

(A) Emphasis is given to activities
(B) Uncertainties are not allowed
(C) Activities are represented by arrows
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Pick up the PERT event from the following:

(A) Digging of foundation started
(B) Digging of foundation completed
(C) Laying of concrete started
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Whenever an activity has zero total float, then

(A) Free float of the activity must be zero but independent float need not be zero
(B) Independent float must be zero but free float need not be zero
(C) Free float and independent float both must be zero
(D) Free float and independent float both need not be zero

Answer:(C) Free float and independent float both must be zero


Q8. CPM is

(A) Synthesising in concepts
(B) Is built of activities oriented programme
(C) Is based on time estimate
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Earliest finish of an activity is always

(A) Greater than earliest event time of the following node
(B) Less than earliest event time of the following node
(C) Less than or equal to earliest event time of the following node
(D) Greater than or equal to earliest event time of the following node

Answer: (C) Less than or equal to earliest event time of the following node


Q10. The estimated time required to perform an activity, is known as

(A) Event
(B) Dummy
(C) Duration
(D) Float

Answer: (C) Duration


Q11. A machine is purchased for Rs. 10,000,00 and has an estimated life of 10 years. The salvage value at the end of 10 years is Rs. 1,50,000. The book value of the machine at the end of 5 years using general straight line method of evaluation of depreciation is

(A) Rs. 4,75,000
(B) Rs. 5,75,000
(C) Rs. 6,50,000
(D) Rs. 8,50,000

Answer: (B) Rs. 5,75,000


Q12. Mile Stone charts were invented in the year of

(A) 1910
(B) 1920
(C) 1930
(D) 1940

Answer:(D) 1940


Q13. A four wheel truck or whose operating weight is 12000 kg is pulled along a road having a rising slope of 2% at a uniform speed. Assume grade resistance factor = 10 kg/tonne. The tension in the tow cable is 720 kg. The rolling resistance of the road will be

(A) 20 kg/tonne
(B) 30 kg/tonne
(C) 40 kg/tonne
(D) 50 kg/tonne

Answer: (C) 40 kg/tonne


Q14. Critical path lies along the activities having total float

(A) Positive
(B) Negative
(C) Zero
(D) Same

Answer: (C) Zero


Q15. Critical Path Net Work helps an engineer

(A) To concentrate his attention on critical activities
(B) To divert the resources from non-critical advanced activities to critical activities
(C) To be cautious for avoiding any delay in the critical activities to avoid delay of the whole project
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.