Construction Planning and Management MCQ – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following surfaces will give highest coefficient of traction while using crawler track tractors?

(A) Ice
(B) Concrete
(C) Loose sand
(D) Earth

Answer: (D) Earth


Q2. The first method invented for planning projects, was

(A) Bar chart method
(B) Milestone chart
(C) Critical path method (CPM)
(D) Programme Evaluation and Review Technique (PERT)

Answer: (A) Bar chart method


Q3. Consider the following statements:
Wheeled tractors are replacing crawler tractors because
1. Wheeled tractors travel faster.
2. Crawler tractors are more expensive.
3. Track parts of a crawler wear out quickly.
4. Crawler tractors have stick control.
Of these statements

(A) 1, 3 and 4 are correct
(B) 2, 3 and 4 are correct
(C) 1, 2 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct

Answer:(C) 1, 2 and 3 are correct


Q4. If a is the optimistic time, b is the pessimistic time and m is most likely time of an activity, the expected time of the activity, is

(A) (a + m + b)/6
(B) (a + 2m + b)/6
(C) (a + 4m + b)/6
(D) (a + 5m + b)/6

Answer: (C) (a + 4m + b)/6


Q5. The performance of a specific task in CPM, is known

(A) Dummy
(B) Event
(C) Activity
(D) Contract

Answer: (C) Activity


Q6. Residential buildings are treated as

(A) Light construction
(B) Heavy construction
(C) Industrial construction
(D) Private construction

Answer: (A) Light construction


Q7. Which one of the following is not an excavating and moving type of equipment?

(A) Bulldozer
(B) Clam shell
(C) Scraper
(D) Dump truck

Answer: (D) Dump truck


Q8. The difference between the time avail-to do a job and the time required to do the job, is known as

(A) Event
(B) Float
(C) Duration
(D) Constraint

Answer:(B) Float


Q9. Consider the following statements for a power shovel:
(i) Output can be increased by reducing the angle of swing for a given depth of cut.
(ii) For a given angle of swing, output will be maximum at optimum depth of cut.
(iii) Output can be increased by keeping the depth of cut less than optimum depth.
(iv) Output can be increased by increasing the size of shovel.
Of these statements

(A) (ii), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (i), (iii) and (iv) are correct
(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (B) (i), (ii) and (iv) are correct


Q10. Pre-tender stage requires

(A) Acquisition of land
(B) Selection of site
(C) Fmalisation of alignment of work
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Consider the following statements:
In the bar chart planning
1. Interdependence of the operations cannot be portrayed.
2. Progress of work can be measured.
3. Spare time of the activities can be determined.
4. Schedule cannot be updated.
Of these statements

(A) 1, 2 and 3 are correct
(B) 1 and 4 are correct
(C) 2, 3 and 4 are correct
(D) 1, 2 and 4 are correct

Answer:(B) 1 and 4 are correct


Q12. The main disadvantage of line organization, is

(A) Rigid structure
(B) Extraordinary delay in communications
(C) Top level executions over work
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The grade resistance factor for an earth moving machine can be obtained by multiplying grade percentage by a factor approximately equal to

(A) 2 kg/tonne
(B) 6 kg/tonne
(C) 9 kg/tonne
(D) 20 kg/tonne

Answer:(C) 9 kg/tonne


Q14. If to, tp and tm are the optimistic, pessimistic and most likely time estimates of an activity respectively, the expected time t of the activity will be

(A) to + 3tm+ tp/3
(B) to + 4tm+ tp/4
(C) to + 4tm+ tp/5
(D) to + 4tm+ tp/6

Answer: (D) to + 4tm+ tp/6


Q15. An event is indicated on the network by a number enclosed in

(A) A circle
(B) A square
(C) A triangle
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.