Construction Planning MCQ Practice Test – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following surfaces will give highest rolling resistance for a rubber tyred vehicle?

(A) Concrete
(B) Loose sand
(C) Asphalt
(D) Firm earth

Answer: (B) Loose sand


Q2. Interfering float is the difference between

(A) Total float and free float
(B) Total float and independent float
(C) Free float and independent float
(D) None of the above

Answer: (A) Total float and free float


Q3. The independent float affects only

(A) Preceding activities
(B) Succeeding activities
(C) The particular activity involved
(D) None of the above

Answer: (C) The particular activity involved


Q4. Which of the following earth moving machines has the shortest cycle time?

(A) Drag line
(B) Hoe
(C) Clam shell
(D) Dipper shovel

Answer:(D) Dipper shovel


Q5. While filling the tender for any work, the contractor considers

(A) Site survey
(B) Availability of construction materials
(C) Availability of labour
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The time by which activity completion time can be delayed without affecting the start of succeeding activities, is known as

(A) Duration
(B) Total float
(C) Free float
(D) Interfering float

Answer: (C) Free float


Q7. Updating may result in

(A) Change of critical path
(B) Decrease of project completion time
(C) Increase of project completion time
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q8. An excavator costs Rs. 20,00,000 and has an estimated life of 8 years. It has no salvage value at the end of 8 years. The book value of the excavator at the end of 3 years using general double declining balance method is

(A) Rs. 8,43,750
(B) Rs. 8,75,000
(C) Rs. 10,50,000
(D) Rs. 11,56,250

Answer: (A) Rs. 8,43,750


Q9. The part of a derrick crane include
(i) Mast
(ii) Boom
(iii) Bull wheel
(iv) Jack
Of these statements

(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D) (i), (ii) and (iii) are correct


Q10. The time by which a particular activity can be delayed without affecting the preceding and succeeding activities is known as

(A) Total float
(B) Free float
(C) Interfering float
(D) Independent float

Answer: (D) Independent float


Q11. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The various functions under each activity, are shown by one bar on Bar Charts
(B) Bar chart establishes the interdependency of one event on another
(C) Only approximate percentage of the completed work is reported
(D) None of these

Answer: (B) Bar chart establishes the interdependency of one event on another


Q12. Site order book is used for recording

(A) Instructions by the executive engineers
(B) Construction measurements
(C) Issue of store equipments
(D) Names of the casual labour

Answer: (A) Instructions by the executive engineers


Q13. During the construction period, price variation clause in contracts caters to

(A) Increase in rates of only important materials
(B) Variation in cost in materials element, labour element and petrol-oil-lubricant element
(C) Variation in total cost of the project on an ad hoc basis
(D) Rate of inflation

Answer: (B) Variation in cost in materials element, labour element and petrol-oil-lubricant element


Q14. A wheeled tractor hauling unit is working on firm earth. The total loaded weight distribution of this unit is:
Drive wheels: 25000 kg
Scraper wheels: 10000 kg
If the coefficient of traction for wheeled tractor on firm earth is 0.5, the rimpull which this tractor can exert without slipping is

(A) 10000 kg
(B) 12500 kg
(C) 22500 kg
(D) 5000 kg

Answer: (B) 12500 kg


Q15. If the gross vehicle weight of a truck is 30 tonne and rolling resistance is 30 kg/tonne, then the tractive effort required to keep the truck moving at a uniform speed is

(A) 30 kg
(B) 300 kg
(C) 900 kg
(D) 1000 kg

Answer: (C) 900 kg


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.