Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-10)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Government of India will launch __ which is a farm equipment rental app to aid farmers in accessing cutting- edge technology at affordable prices.

A] Uber For Tractors
B] Ola For Tractors
C] Meru For Tractors
D] Rapido For Tractors

Answer: A[ Uber For Tractors]

Q2:Chandrima Shaha will become the first woman president of Indian National Science Academy headquartered in _, from January 1, 2020.

A] Mumbai
B] New Delhi
C] Pune
D] Hyderabad

Answer: B[New Delhi]

Q3:Indian Army has launched a ___ post revocation of Article 370 in Jammu to ensure basic necessities and essential services are available.

A] Mission Reach Out
B] Mission Rehabilitation
C] Mission Report
D] Mission Repair

Answer: A[Mission Reach Out]

Q4:_ has been conferred with an honorary degree, Doctor of Letters by La Trobe University of Melbourne, AustraliA]

A] Akshay Kumar
B] Shah Rukh Khan
C] Salman Khan
D] Aamir Khan

Answer: B[Shah Rukh Khan]

Q5:Kajin Sara lake in Nepal is likely to set a new record of being the world’s highest lake replacing Tilicho Lake of __.

A] Nepal
B] Bhutan
C] China
D] India

Answer: A[Nepal]

Q6:What is the Capital of Guatemala?

A] Quetzal
B] Guatemalan
C] Guatemala city
D] Salvador

Answer: C[Guatemala city]

Q7:Reliance Jio and _ have announced a 10-year long-term strategic partnership for digital transformation of Indian economy and society.

A] Oracle
B] Google
C] Microsoft
D] Amazon

Answer: C[Microsoft]

Q8:Who is the CEO of Yes Bank?

A] Ravneet Gill
B] Rana Kapoor
C] Ashok Kapur
D] Alok Sahay

Answer: A[Ravneet Gill]

Q9:CBDT has increased the monetary threshold limit for IT department for filing appeals to __ from Rs 20 lakh.

A] Rs 30 lakh
B] Rs 40 lakh
C] Rs 50 lakh
D] Rs 60 lakh

Answer: C[Rs 50 lakh]

Q10:OYO Hotels has partnered with _ to launch complimentary insurance cover up to Rs.10 lakh for guests.

A] ICICI Lombard General Insurance
B] ACKO General Insurance
C] HDFC ERGO General Insurance
D] IFFCO Tokio General Insurance

Answer: B[ACKO General Insurance]

Q11:_ Government has launched ‘Mukhyamantri Madad Yojna’ for providing assistance to tribal families on childbirth and death of a family member.

A] Madhya Pradesh
B] Rajasthan
C] Karnataka
D] Andhra Pradesh

Answer: A[Madhya Pradesh]

Q12:Minister of State for housing and urban affairs __ has launched 5th edition of Swachh Survekshan 2020.

A] R. K. Singh
B] Mansukh L. Mandaviya
C] Harsimrat Kaur Badal
D] Hardeep Singh Puri

Answer: D[Hardeep Singh Puri]

Q13:Book _ is written by author-screenwriter Satyarth Nayak.

A] Sridevi: Girl Woman Superstar
B] Sridevi: Girl Super Woman
C] Sridevi: The Secret Superstar
D] Sridevi: The Superstar

Answer: A[Sridevi: Girl Woman Superstar]

Q14: World Organ Donation Day was observed on _.

A] August 11
B] August 12
C] August 15
D] August 13

Answer: D[August 13]

Q15:_ has conferred Indian Chef Priyam Chatterjee with ‘Chevalier de l’Ordre du MriteAgricoleto’ (Order of Agricultural Merit) in New Delhi.

A] France
B] Spain
C] Portugal
D] Germany

Answer: A[France]

Q16:Justice Madan Lokur from India has been appointed as the new Supreme Court judge of _.

A] Tahiti
B] Bora Bora
C] Fiji
D] Samoa

Answer: C[Tahiti]

Q17:International Left Handers Day is an international day observed annually on to celebrate the uniqueness and differences of the left handers.

A] August 13
B] August 14
C] August 15
D] August 16

Answer: A[August 13]

Q18:__ has stated that Housing Finance Companies will be treated as one of the categories of NBFCs for regulatory purposes and it will come under its supervision.

A] SEBI
B] NHB
C] NABARD
D] RBI

Answer: D[RBI]

Q19:Indian Motorsport Rider _ from Bengaluru has become first Indian to win FIM Bajas World cup 2019.

A] Aishwarya Pissay
B] Aishwarya Roy
C] Aishwarya Shah
D] Aishwarya Messy

Answer: A[Aishwarya Pissay]

Q20:Ajith Haridas and Vijay Lancy of India won Men’s doubles 40-plus title by defeating Esben Kaempegaard and Morten Rasmussen of Denmark at BWF World Senior Badminton Championship 2019 in Katowice, __.

A] Norway
B] Poland
C] Sweden
D] Germany

Answer: B[Poland]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment