Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-11)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Commandos For Railway Security ‘CORAS’ is a special railway unit for Indian railways under _.

A] Railway Police Force
B] Railways’ Protected Force
C] Railways’ Protective Force
D] Railway Protection Force

Answer: D[Railway Protection Force]

Q2:The Inter-State Council was reconstituted with Prime Minister Modi as its chairman under Article __ of the Constitution.

A] 261
B] 269
C] 273
D] 263

Answer: D[263]

Q3:__ was awarded Prem Bhatia Award 2019 for his Political Reporting with a career spanning over three decades.

A] Sagarika Ghose
B] Rajdeep Sardesai
C] Barkha Dutt
D] Sudhir Chaudhary

Answer: B[Rajdeep Sardesai]

Q4:‘Panchamirtham’ of Palani temple in _ has got GI tag.

A] Tamil Nadu
B] Kerala
C] Karnataka
D] Andhra Pradesh

Answer: A[ Tamil Nadu]

Q6:Actor __ has been honoured with 2019 Charlie Chaplin award constituted by BAFTA LA]

A] John C] Reilly
B] Rob Brydon
C] Steve Coogan
D] Oliver Hardy

Answer: C[Steve Coogan]

Q7:__ has released final draft for Regulatory Sandbox Framework for Fintech companies.

A] NABARD
B] SEBI
C] RBI
D] Finance Ministry

Answer: C[RBI]

Q8:__ and Aditya Birla Health Insurance have signed bancassurance pact.

A] ICICI Bank
B] Axis Bank
C] HDFC Bank
D] Kotak Mahindra Bank

Answer: B[Axis Bank]

Q9:American Artistic Gymnast __ has become the first woman in the world to perform a ‘triple-double’ twist at USA Gymnastics Championships held at Kansas city, Missouri, US.

A] Gabby Douglas
B] Aly Raisman
C] Laurie Hernandez
D] Simone Biles

Answer: D[Simone Biles]

Q10:Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has approved the proposal to set up Indian Institute of Skills (IISs) in 3 locations viz. ___, Mumbai and AhmedabaD]

A] Jaipur
B] Nagpur
C] Kanpur
D] Bhopal

Answer: C[Kanpur]

Q11:Chairman of ISRO K Sivan was conferred with __ Government’s Dr. APJ Abdul Kalam awarD]

A] Karnataka
B] Tamil Nadu
C] Kerala
D] Andhra Pradesh

Answer: B[Tamil Nadu]

Q12:Indian Navy will host Naval Exercise MILAN in March _ in Vizag.

A] 2024
B] 2020
C] 2021
D] 2023

Answer: B[2020]

Q13:The current chairman of Chiefs of Staff Committee is the Air chief marshal __.

A] Bipin Rawat
B] Birender Singh Dhanoa
C] Sunil Lanba
D] Arup Raha

Answer: B[Birender Singh Dhanoa]

Q14:The _ edition of World Education Summit-2019 was held in New Delhi.

A] 15th
B] 14th
C] 16th
D] 17th

Answer: B[14th]

Q15:The 5th Meeting of BRICS Minister of Environment was held in __, Brazil.

A] Brasilia
B] Salvador
C] Sao Paulo
D] Rio de Janeiro

Answer: C[Sao Paulo]

Q16:According to _, Aadhaar enabled Payment System has crossed milestone of 200 million transactions in July 2019.

A] RBI
B] Finance Ministry
C] NPCI
D] SEBI

Answer: C[NPCI]

Q17:Jyske Bank of __ has launched the world’s first negative interest home loan rate where the interest charge is minus 0.5% a year.

A] Sweden
B] Norway
C] Denmark
D] Poland

Answer: C[Denmark]

Q18:____ has announced new guidelines with ICC’s Gender Recognition Policy to include transgender players to play cricket.

A] Cricket Australia
B] South Africa Cricket Association
C] England and Wales Cricket Board
D] Cricket New Zealand

Answer: A[Cricket Australia]

Q19:Cricket Association of _ has been granted full membership in BCCI by the Committee of Administrators.

A] Himachal Pradesh
B] Rajasthan
C] Haryana
D] Uttarakhand

Answer: D[Uttarakhand]

Q20:Who is the Runner-up of UEFA Super Cup 2019?

A] Manchester United
B] Chelsea
C] Liverpool
D] Manchester City

Answer: B[Chelsea]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment