Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-12)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:_ Government has announced the launch of ‘Mo Sarkar’ initiative for transparency in governance.

A] Odisha
B] Tamil Nadu
C] Andhra Pradesh
D] Karnataka

Answer: A[Odisha]

Q2: India’s first Space Science Museum is opened in _.

A] Bangalore
B] Hyderabad
C] Mumbai
D] New Delhi

Answer: B[Hyderabad]

Q3:Neelum Sharma who recently has passed away, was an Indian anchor who was most well known as one of the founding anchors of __.

A] Doordarshan
B] Rajya Sabha TV
C] Lok Sabha TV
D] Doordarshan Sports

Answer: A[Doordarshan]

Q4:The _ edition of KONKAN exercise is an annual bilateral exercises between Indian Navy and Royal Navy of Britain is currently underway off the South Coast of UK.

A] 14th
B] 15th
C] 16th
D] 17th

Answer: A[14th]

Q5:The 5th edition of International Army Scout Masters competition was held at __ Military station Rajasthan.

A] Barmer
B] Jodhpur
C] Bikaner
D] Jaisalmer

Answer: D[Jaisalmer]

Q6:Who is the Secretary of USA Department of State?

A] Rex W. Tillerson
B] Mike Pompeo
C] John R. Bolton
D] Mike Pence

Answer: B[Mike Pompeo]

Q7:Australia and New Zealand Banking Group has slashed its forecast for India’s GDP growth to __ from 6.5% earlier.

A] 6.1%
B] 6.2%
C] 6.3%
D] 6.4%

Answer: B[6.2%]

Q9:_ has become first airline of India to operate a commercial flight over North Pole.

A] Air India
B] Air Asia
C] Tata Vistara
D] IndiGo

Answer: A[Air India]

Q10:On August 17, 1945, Indonesia declared its independence from __.

A] Germany
B] Netherlands
C] France
D] Italy

Answer: B[Netherlands]

Q11:National Tribal Festival ‘Aadi Mahotsav’ has begun in _.

A] Leh-Ladakh
B] Jharkhand
C] Odisha
D] Bihar

Answer: A[Leh-Ladakh]

Q12:__ states out of 18 selected states have signed Memorandum of Understanding with Ministry of Textiles for skilling under SAMARTH Scheme.

A] 13
B] 14
C] 15
D] 16

Answer: D[16]

Q13:__ has commemorated the loss of first glacier ‘Okjokull’ which was lost due to climate change.

A] Ireland
B] Greenland
C] Iceland
D] Sweden

Answer: C[Iceland]

Q14:The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in _.

A] Kathmandu
B] Janakpur
C] New Delhi
D] Lucknow

Answer: A[Kathmandu]

Q15:__ will honour Prime Minister Modi with the ‘Order of Zayed’.

A] Saudi Arabia
B] United Arab Emirates
C] Qatar
D] Iran

Answer: B[United Arab Emirates]

Q16:President Kovind has inaugurated underground Bunker Museum at Raj Bhavan, _.

A] Hyderabad
B] Bhopal
C] Mumbai
D] Ahmedabad

Answer: C[Mumbai]

Q17:Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated Naval Tata Hockey Academy at __ in Bhubaneshwar.

A] Biju Patnaik Hockey Stadium
B] Barabati Stadium
C] Kalinga Stadium
D] Jawaharlal Nehru Stadium

Answer: C[Kalinga Stadium]

Q18:_ Deepak Punia has become India’s first junior World Champion as he wom Gold Medal at the Junior Worlds defeating Alik Shebzukhov of Russia at Tallinn, EstoniA]

A] Wrestler
B] Boxer
C] Sprinter
D] Shot-putter

Answer: A[Wrestler]

Q19:__ has launched Flagship Programme titled ‘Village Volunteers System’.

A] Andhra Pradesh Government
B] Telangana Government
C] Odisha Government
D] Karnataka Government

Answer: A[Andhra Pradesh Government]

Q20:_ refers to the process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance. Public share issuance allows a company to raise capital from public investors.

A] Option Public Offering
B] Initial Public Offering
C] Final Public Offering
D] Future Public Offering

Answer: B[Initial Public Offering]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment