Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-13)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated International Conference on Teacher Education in _.

A] Hyderabad
B] Pune
C] New Delhi
D] Mumbai

Answer: C[New Delhi]

Q2:Who is the Governor of Tamil Nadu?

A] C] Vidyasagar Rao
B] Edappadi K. Palaniswami
C] Jagdish Mukhi
D] Banwarilal Purohit

Answer: D[Banwarilal Purohit]

Q3:__ was the first state to officially declare Blue Mormon as its state butterfly in 2015.

A] Maharashtra
B] Tamil Nadu
C] Kerala
D] Karnataka

Answer: A[Maharashtra]

Q4:__ Wetland Authority has drafted an integrated management plan Chilika and Ansupa Lakes.

A] Odisha
B] Andhra Pradesh
C] Karnataka
D] Maharashtra

Answer: A[Odisha]

Q5:World Humanitarian Day is observed every year on _.

A] 19 August
B] 18 August
C] 17 August
D] 16 August

Answer: A[ 19 August]

Q6:__ has promoted its Chief Financial Officer, Madhur Deora, as President.

A] PayU
B] Freecharge
C] Paytm
D] Mobikwik

Answer: C[Paytm]

Q7:India’s first Central Institute of Chemical Engineering and Technology will be set up in _.

A] Maharashtra
B] Gujarat
C] Rajasthan
D] Odisha

Answer: B[Gujarat]

Q8:Sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event in _.

A] Hungary
B] Czech Republic
C] Slovakia
D] Poland

Answer: B[Czech Republic]

Q9:Australian Cricketer __ has become first Concussion Substitute player in the history of International cricket.

A] Marnus Labuschagne
B] Matt Renshaw
C] Travis Head
D] Michael Neser

Answer: A[Marnus Labuschagne]

Q10:August 19 is observed as _.

A] World Camera Day
B] World Photography Day
C] World Portrait Day
D] World Selfie Day

Answer: B[World Photography Day]

Q11:__ Chief Minister N Biren Singh has launched ‘School Fagadaba’ Scheme.

A] Nagaland
B] Meghalaya
C] Tripura
D] Manipur

Answer: D[Manipur]

Q12:Government of India will launch a scheme titled ‘Jal Jeevan Mission’ to bring piped water to households by _.

A] 2022
B] 2024
C] 2023
D] 2021

Answer: B[2024]

Q13:Former __ Chief Minister Jagannath Mishra has passed away.

A] West Bengal
B] Odisha
C] Jharkhand
D] Bihar

Answer: D[Bihar]

Q14:According to NGO Greenpeace, India, _ is the world’s top emitter of anthropogenic sulphur dioxide with more than 15% of all SO2 hotspots.

A] Bangladesh
B] India
C] Pakistan
D] China

Answer: B[India]

Q15:_ has been appointed as the MD and CEO of Idea-Vodafone replacing Balesh SharmA]

A] Ravinder Takkar
B] Gopal Vittal
C] Nick Read
D] Ravneet Gill

Answer: A[Ravinder Takkar]

Q16:__ Franchise Chennai City FC has announced a strategic partnership with German Sports Goods Supplier ‘uhlsport’.

A] National Football League
B] Indian Super League
C] I-League
D] Durand Cup

Answer: C[I-League]

Q17:__ will host the World Youth Chess Championship in October 2019.

A] New Delhi
B] Chennai
C] Mumbai
D] Bangalore

Answer: C[Mumbai]

Q18:The Total 2019 BWF World Championships is a badminton tournament which is held from 19 to 25 August in Basel, _.

A] Switzerland
B] Belgium
C] Austria
D] Germany

Answer: A[Switzerland]

Q19:Sprinter __ has been appointed as Asian Athletics Association’s Athletes Commission member.

A] Anju Bobby George
B] Milkha Singh
C] Karnam Malleswari
D] PT Usha

Answer: D[PT Usha]

Q20:K Thangaraj has bagged __– Fellowship 2019 for his contribution in the field of population and medical genomics.

A] J C Basu
B] J C Bose
C] S C Bose
D] S C Basu

Answer: B[ J C Bose]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment