Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-14)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Chattisgarh Chief Minister __ announced the formation of ‘Lemru Elephant Reserve’ in Korba, Chattisgarh.

A] Raman Singh
B] AjitJogi
C] TS Singh Deo
D] Bhupesh Baghel

Answer: D[Bhupesh Baghel]

Q2:_ Government has launched a universal health insurance scheme ‘SarbatSehatBima Yojana’ benefiting around 46 lakh families.

A] Haryana
B] Punjab
C] Delhi
D] Rajasthan

Answer: B[Punjab]

Q3:Who is the President of Pakistan?

A] Arif Alam
B] Arif Alvi
C] Arif Khan
D] Arif Hussain

Answer: B[Arif Alvi]

Q4:Who is the Prime Minister of Sri Lanka?

A] Ranil Wickremesinghe
B] Maithripala Sirisena
C] Mahinda Rajapaksa
D] Velupillai Prabhakaran

Answer: A[Ranil Wickremesinghe]

Q5:Indonesian President Joko Widodo has formally proposed to parliament a plan to move the country’s capital from Jakarta to _.

A] Sulawesi
B] Borneo
C] Sumatra
D] Bali

Answer: B[Borneo]

Q6:World Mosquito Day is observed annually on _.

A] 21 August
B] 22 August
C] 20 August
D] 23 August

Answer: C[20 August]

Q7:_ announced a partnership with IISc to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.

A] Cognizant
B] Infosys
C] Wipro
D] Tech Mahindra

Answer: C[Wipro]

Q8:Prime Minister Modi has launched RuPay Card in __ by making a purchase at Simtokha Dzong.

A] Indonesia
B] Hong Kong
C] Myanmar
D] Bhutan

Answer: D[Bhutan]

Q9:Ashley Cole is an __ retired footballer who played as a left back, most recently for Championship club Derby County.

A] English
B] French
C] German
D] Italian

Answer: A[English]

Q10:_’s former Chief Minister and BJP leader Babulal Gaur has passed away.

A] Gujarat
B] Madhya Pradesh
C] Uttar Pradesh
D] Rajasthan

Answer: B[Madhya Pradesh]

Q11:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched ‘NISHTHA’ _____.

A] National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advances
B] National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advancement
C] National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Achievement
D] National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Adventure

Answer: B[National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advancement]

Q12:Indian Railways has directed all units to enforce a ban on single-use plastic from _.

A] November 2nd
B] October 2nd
C] December 2nd
D] January 2nd

Answer: B[ October 2nd]

Q13:____’s Tribal Development Department has launched an academic programme ‘Super 50’ for tribal students aspiring to be doctors and engineers.

A] Maharashtra
B] Odisha
C] Madhya Pradesh
D] Karnataka

Answer: A[Maharashtra]

Q14:_’s Prime Minister Giuseppe Conte has submitted his resignation to President Sergio MattarellA]

A] Portugal
B] France
C] Germany
D] Italy

Answer: D[Italy]

Q15:What is the Capital of Zambia?

A] Lusaka
B] Harare
C] Luanda
D] Maputo

Answer: A[Lusaka]

Q16:Who is the Director General of Indian Coast Guard?

A] VC Sharma
B] Rajendra Singh
C] Shashank Mishra
D] K Natrajan

Answer: D[K Natrajan]

Q17:Amazon has opened its largest-ever campus in _ which can accommodate 15000 employees.

A] Delhi
B] Mumbai
C] Hyderabad
D] Bangalore

Answer: C[Hyderabad]

Q18:BookMyForex.com has launched a co-branded Multi-Currency Forex Travel-card in partnership with _ and VisA]

A] ICICI Bank
B] YES Bank
C] Axis Bank
D] HDFC Bank

Answer: B[YES Bank]

Q19:BCCI has awarded __ the title sponsorship rights for 2019-23 home season of Indian Cricket Team.

A] Oppo
B] Paytm
C] Vivo
D] Star

Answer: B[Paytm]

Q20:India Economic Summit to be held in _ in October by the World Economic Forum.

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Hyderabad
D] Pune

Answer: A[New Delhi]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment