Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-15)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:According to Minister of Civil Aviation Hardeep Singh Puri, Hollongi Airport in __ will be completed by March 31, 2022.

A] Aizawl
B] Itanagar
C] Imphal
D] Dispur

Answer: B[Itanagar]

Q2:Ajay Kumar Bhalla has been appointed as New __ replacing Rajiv GaubA]

A] Cabinet Secretary
B] Home Secretary
C] Finance Secretary
D] Defence Secretary

Answer: B[Home Secretary]

Q3:Who is the CEO of Prasar Bharti?

A] Shekhar Vempati
B] R Dinkar
C] A Surya Prakash
D] Ashu Suresh

Answer: A[Shekhar Vempati]

Q4:Union Home Secretary _ was appointed as the next Cabinet Secretary.

A] Pradeep Kumar Sinha
B] Rajiv Gauba
C] Rajiv Mehrishi
D] Rajiv Sinha

Answer: B[Rajiv Gauba]

Q5:What is the Capital of Sudan?

A] Khartoum
B] Addis Ababa
C] Cairo
D] Kinshasa

Answer: A[Khartoum]

Q6:International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition, _ of each year, the day designated by UNESCO to memorialize the transatlantic slave trade.

A] August 21
B] August 22
C] August 23
D] August 24

Answer: C[August 23]

Q7:Where is the Headquarter of Financial Action Task Force?

A] Canada
B] USA
C] France
D] Austria

Answer: C[France]

Q8:Culture and Tourism Minister __ has launched the book ‘The Diary of Manu Gandhi’.

A] Kiren Rijiju
B] Prahlad Singh Patel
C] RK Singh
D] Pralhad Joshi

Answer: B[Prahlad Singh Patel]

Q9:__ has been appointed as the new Defence Secretary replacing Sanjay MitrA]

A] Ajay Kumar
B] Ajai Singh
C] Ajoy Kumar
D] Ashwani Kumar

Answer: A[Ajay Kumar]

Q10:_ has suspended the accreditation of National Dope Testing Laboratory of India for six months.

A] Federation of Anti-Doping Agency
B] World Anti-Doping Agency
C] International Anti-Doping Agency
D] Association of Anti-Doping Agency

Answer: B[World Anti-Doping Agency]

Q11:Which state has topped State Rooftop Solar Attractiveness Index–SARAL?

A] Andhra Pradesh
B] Karnataka
C] Gujarat
D] Rajasthan

Answer: A[Andhra Pradesh]

Q12:Which state has topped Composite Water Management Index?

A] Andhra Pradesh
B] Karnataka
C] Gujarat
D] Rajasthan

Answer: C[Gujarat]

Q13:Manmohan Singh took oath as a Rajya Sabha member from _ Seat.

A] Rajasthan
B] Punjab
C] Haryana
D] Madhya Pradesh

Answer: A[Rajasthan]

Q14:Prof. Meeta Narain of _ was conferred with Medal of Pushkin AwarD]

A] Indira Gandhi University
B] Ambedkar University
C] Jawaharlal Nehru University
D] Jadhavpur University

Answer: C[Jawaharlal Nehru University]

Q15:The first-ever World Youth Conference for Kindness is organised by _ at Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development in New Delhi.

A] WEF
B] UNESCO
C] ICAN
D] UNICEF

Answer: B[UNESCO]

Q16:The Statue of Unity in Gujarat and Soho House in _ were featured in Time’s list of world’s Greatest Places 2019.

A] Kolkata
B] Pune
C] Mumbai
D] Hyderabad

Answer: C[Mumbai]

Q17:Who is the CEO of HDFC Bank?

A] Ajay Mehta
B] Ranveet Gill
C] Aditya Puri
D] Palwinder Bhatia

Answer: C[Aditya Puri]

Q18:Indian Army and __ have signed an MoU to provide quality housing to army personnel.

A] Tata Realty & Housing
B] Indiabulls Housing Finance
C] Aditya Birla Housing Finance
D] LIC Housing Finance

Answer: A[ Tata Realty & Housing]

Q19: Mahindra Finance will acquire 58.2% stake in Ideal Finance of _ for Rs80 crore.

A] Sri Lanka
B] Nepal
C] Bhutan
D] Maldives

Answer: A[Sri Lanka]

Q20:Advisory Committee for Fit India Movement formed under the chairmanship of sports minister __.

A] Prakash Javdekar
B] Kiren Rijiju
C] Jitendra Singh
D] Rajyavardhan Singh Rathore

Answer: B[Kiren Rijiju]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment