Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-16)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Health Minister Harsh Vardhan has inaugurated FSSAI’s National Food Laboratory in __, Uttar Pradesh.

A] Faridabad
B] Ghaziabad
C] Gurugram
D] Meerut

Answer: B[Ghaziabad]

Q2:______ will provide a platform for MSMEs to markets and sell their products.

A] Indiacraft Portal
B] Bharatcraft Portal
C] Bharatart Portal
D] Indiaart Portal

Answer: B[Bharatcraft Portal]

Q3:FASTags will become mandatory for all vehicles from _ .

A] December 2019
B] January 2020
C] March 2020
D] October 2019

Answer: A[December 2019]

Q4:Which actress has topped Forbes Highest-paid Actresses List?

A] Reese Witherspoon
B] Scarlett Johansson
C] Sofia Vergara
D] Elizabeth Olsen

Answer: B[Scarlett Johansson]

Q5:_ is the world’s first floating nuclear power plant is currently being built at the Baltiysky Zavod shipyard in Saint Petersburg, RussiA]

A] Kalinin Lomonosov
B] Akademik Lomonosov
C] Bilibino Lomonosov
D] Leningrad Lomonosov

Answer: B[Akademik Lomonosov]

Q6:What is the Capital of Bahrain?

A] Muscat
B] Manama
C] Bahraini
D] Bahrain City

Answer: B[Manama]

Q7:_ was named ‘World’s Best Bank’ by financial publication ‘Euromoney’.

A] Bank of America
B] HSBC
C] DBS
D] Royal Bank of Scotland

Answer: C[DBS]

Q8:Moody’s has cut India’s GDP Growth Forecast to _ for 2019 from 6.8%.

A] 6.0%
B] 6.2%
C] 6.1%
D] 6.3%

Answer: B[6.2%]

Q9:Which of the following is the winner of Durand Cup 2019?

A] Gokulam Kerala FC
B] East Bengal
C] Mohun Bagan
D] FC Goa

Answer: A[Gokulam Kerala FC]

Q10:Who is the Runners-up of Women’s singles event at 2019 BWF World Championships?

A] Chen Yufei
B] Nozomi Okuhara
C] Ratchanok Intanon
D] PV Sindhu

Answer: B[Nozomi Okuhara]

Q11:____ Government has rolled out Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojana to provide social security to families.

A] Haryana
B] Punjab
C] Rajasthan
D] Odisha

Answer: A[Haryana]

Q12:_ and World Wide Fund for Nature India have partnered with the Forest Directorate, West Bengal to preserve Sundarbans.

A] History India
B] Discovery India
C] National Geographic India
D] Investigation Discovery India

Answer: B[Discovery India]

Q13:Environment, Forest and Climate Change Minister _ has inaugurated the National Centre for Avian Ecotoxicology.

A] Ram Vilas Paswan
B] Harsh Vardhan
C] Prakash Javadekar
D] Arjun Munda

Answer: C[Prakash Javadekar]

Q14:The 46th G7 summit will be held in 2020 in the _ while it holds the presidency of the G7.

A] USA
B] UK
C] Germany
D] Canada

Answer: A[USA]

Q15:What is the Capital of Iran?

A] Tehran
B] Baghdad
C] Tabriz
D] Mashhad

Answer: A[Tehran]

Q16:Where is the headquarter of Alibaba Foundation?

A] Guangzhou
B] Chengdu
C] Hangzhou
D] Shanghai

Answer: C[Hangzhou]

Q17:Women’s Equality Day is celebrated in the United States on _ to commemorate the 1920 adoption of the Nineteenth Amendment to the United States Constitution.

A] August 24
B] August 25
C] August 26
D] August 27

Answer: C[August 26]

Q18:_____ has partnered with Akshaya Patra Foundation to support the mid-day meal programme for government school children.

A] Bharti AXA Life Insurance
B] SBI Life Insurance
C] Tata AIA Life Insurance
D] ICICI Prudential Life Insurance

Answer: A[Bharti AXA Life Insurance]

Q19:SEBI was founded 12 April _.

A] 1992
B] 1991
C] 1993
D] 1990

Answer: A[1992]

Q20:The Reserve Bank of India will allow customers to make recurring payments of less than _ without the two factor authentication process by giving an e-mandate from September 1.

A] Rs. 1000
B] Rs. 2000
C Rs. 3000.
D] Rs. 4000

Answer: B[Rs. 2000]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment