Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-18)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Minister for Textiles _ launched Project SURE at Lakmé Fashion Festive 2019 held in Mumbai.

A] Smriti ZubinIrani
B] Harsimrat Kaur
C] Menaka Gandhi
D] Hema Malini

Answer: A[Smriti ZubinIrani]

Q2:National Aids Control Organization has signed an MoU with _______ for prevention and control of HIV related diseases.

A] Ministry of Health and Family Welfare
B] Ministry of Social Justice and Empowerment
C] Ministry of Women and Child Development
D] Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Answer: B[Ministry of Social Justice and Empowerment]

Q3:Education Department of ___ has launched an exclusive 24-hour Education Television channel for school students.

A] Tamil Nadu
B] Karnataka
C] Kerala
D] Odisha

Answer: A[Tamil Nadu]

Q4:___ and China will conduct joint bilateral aerial exercise Shaheen VIII (Eagle VIII) in Holton. ChinA]

A] Magnolia
B] Afghanistan
C] Pakistan
D] Myanmar

Answer: C[Pakistan]

Q5:The 4th edition of Internet of Things India Congress 2019 was held in _____.

A] Pune
B] Bangalore
C] Hyderabad
D] Mumbai

Answer: B[Bangalore]

Q6:Central Board of RBI has approved the transfer of Rs 1,76,051 crore to Government of India which is in line with the recommendations of _____.

A] C] Rangarajan Committee
B] Bimal Jalan Committee
C] Y. Venugopal Reddy Committee
D] I. G. Patel Committee

Answer: B[Bimal Jalan Committee]

Q7:_ has issued Guidelines on Interest Subvention Scheme for Kisan Credit Card to Fisheries and Animal Husbandry Farmers during 2019-19 And 2019-20.

A] Micro Finance Institute of India
B] NABARD
C] Finance Ministry
D] RBI

Answer: D[RBI]

Q8:Who is the CEO of Dream 11?

A] Harsh Jain
B] Porush Jain
C] Bhavit Sheth
D] Vatsal Shah

Answer: A[Harsh Jain]

Q9:_______ in the city of Bhubaneswar selected as the first venue for the 2020 FIFA U-17 Women’s World Cup.

A] Kalinga Stadium
B] Barabati Stadium
C] Biju Patnaik Stadium
D] JRD Tata Sports Complex

Answer: A[Kalinga Stadium]

Q10:PM Modi was awarded with Order of the Distinguished Rule of Izzuddin which is the highest honour of the _ awarded to foreign dignitaries.

A] Oman
B] Maldives
C] Saudi Arabia
D] Qatar

Answer: B[Maldives]

Q11:Former Manchester United player __ will be honoured with the 2019 UEFA President’s AwarD]

A] Eric Cantona
B] Roy Keane
C] Ryan Giggs
D] George Best

Answer: A[Eric Cantona]

Q12:Who is the Winner of UEFA Women’s Player of the Year?

A] Lieke Martens
B] Steph Houghton
C] Ada Hegerberg
D] Lucy Bronze

Answer: D[Lucy Bronze]

Q13:Where is the Headquarter of SIDBI?

A] Lucknow
B] Jaipur
C] Mumbai
D] Hyderabad

Answer: A[Lucknow]

Q14:_ has partnered with Denmark-based firm DESMI to start ‘DESMI Centre of Excellence’ on Waste-to-Wealth at _.

A] IIT-Mumbai
B] IIT-Indore
C] IIT-Madras
D] IIT-Delhi

Answer: D[IIT-Delhi]

Q15:Amazon will invest in _ unicorn ‘Go-Jek’ Company, A leading on-demand multi-service platform and digital payment technology group.

A] Indonesian
B] Malaysian
C] Japanese
D] Chinese

Answer: A[Indonesian]

Q16:The International Day of the Victims of Enforced Disappearances, on __ of each year.

A] August 31
B] August 29
C] August 30
D] August 28

Answer: C[August 30]

Q17:What is the Capital of Nauru?

A] Ngerulmud
B] Nauru City
C] Yaren
D] Port Vila

Answer: C[Yaren]

Q18:Lieutenant Governor of Delhi __– launched a ‘QR Code Scheme’ on the Himmat Plus app in Delhi.

A] Anil Baijal
B] Najeeb Jung
C] Kapil Mishra
D] Manish Sisodia

Answer: A[Anil Baijal]

Q19:IAFs Wing Commander __ has become India’s first female flight commander of a flying unit.

A] Bhawana Kanth
B] Shubhangi Swaroop
C] Avani Chaturvedi
D] Shalija Dhami

Answer: D[Shalija Dhami]

Q20:Minister for Chemicals and Fertilizers __ has launched ‘JanaushadhiSugam’ Mobile App.

A] Anant Geete
B] DV Sadananda Gowda
C] Ananth Kumar
D] Narendra Singh Tomar

Answer: B[DV Sadananda Gowda]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment