Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-20)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The Innovation for Clean Air (IfCA) has been launched by India & which country in Bangaluru?

[A] UK
[B] France
[C] Belgium
[D] South Africa

Answer: A [UK]

Q2.On pilot basis, the One Nation-one Ration Card scheme has been implemented in which states?

[A] Telangana, Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[B] Rajasthan Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[C] Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[D] Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Telangana

Answer: C [Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat ]

Q3.Which state / UT has announced free electricity for people using up to 200 units under a domestic connection?

[A] Andhra Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] Delhi

Answer: D [Delhi]

Q4.Which Indian personality has been honoured with the highest award of Republic of Guinea “National order of Merit”?

[A] Rajnath Singh
[B] Ram Nath Kovind
[C] Narendra Modi
[D] Subrahmanyam Jaishankar

Answer: B [Ram Nath Kovind]

Q5.Which country has officially withdrawn from Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)?

[A] France
[B] Germany
[C] United States
[D] UK

Answer: C [United States ]

Q6.Devadas Kanakala, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?

[A] Tamil
[B] Telugu
[C] Malayalam
[D] Kannada

Answer: B [Telugu ]

Q7.The Census 2021 will be conducted in how many scheduled languages?

[A] 16
[B] 18
[C] 22
[D] 20

Answer: B [18]

Q8.As per which article of the constitution, Supreme Court has ruled that a judicial magistrate has power to direct accused to give voice samples?

[A] Article 144
[B] Article 141
[C] Article 142
[D] Article 143

Answer: C [Article 142]

Q9.India’s first large-scale trial for VPM1002 & Immuvac is related to which disease?

[A] AIDS
[B] Malaria
[C] TB
[D] Polio

Answer: C [TB ]

Q10.Which union ministry has organized the 2nd All India Annual Conference of IIS Officers?

[A] Ministry of Electronics and Information Technology
[B] Ministry of Communications
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Information & Broadcasting

Answer: D [Ministry of Information & Broadcasting]

Q11.The researchers at which IIT have developed portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays?

[A] IIT Kharagpur
[B] IIT Bombay
[C] IIT Guwahati
[D] IIT Madras

Answer: C [IIT Guwahati]

Q12.Jay Om Prakash, who passed away recently, was the veteran personality of which field?

[A] Photography
[B] Film Industry
[C] Journalism
[D] Sports

Answer: B [Film Industry]

Q13.Nobel laureate Toni Morrison has passed away. She was from which country?

[A] Germany
[B] United Kingdom
[C] France
[D] United States

Answer: D [United States]

Q14.Which state government has launched a new higher education model “RACE”?

[A] Rajasthan
[B] Punjab
[C] Madhya Pradesh
[D] Odisha

Answer: A [Rajasthan ]

Q15.RBI has cut the policy repo rate by how much basis points in its 3rd bi-monthly Monetary Policy Statement for FY 20?

[A] 25
[B] 35
[C] 10
[D] 45

Answer: B [35]

Q16.The Environmental and Social Management Framework (ESMF) has been funded by which international organisation?

[A] IMF
[B] World Bank
[C] AIIB
[D] ADB

Answer: B [World Bank]

Q17.Which organisation has announced Vikram Sarabhai Journalism Award?

[A] ISRO
[B] DRDO
[C] BARC
[D] VSSC

Answer: A [ISRO]

Q18.Where the headquarters of United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) is located?

[A] Berlin
[B] New York
[C] Paris
[D] Vienna

Answer: D [Vienna]

Q19.Which state has topped the rankings in Health Ministry report card on “Breastfeeding & Infant & Child feeding Practices”?

[A] Kerala
[B] Odisha
[C] Manipur
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Manipur ]

Q20.Who has been appointed as the green ambassador of Manipur?

[A] Dingko Singh
[B] Mirabai Chanu
[C] Mary Kom
[D] Valentina Elangbam

Answer: D [Valentina Elangbam]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment