Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-21)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which IIT with Harvard University studied mercury accumulation in fish?

[A] IIT Madras
[B] IIT Delhi
[C] IIT Bombay
[D] IIT Hyderabad

Answer: D [IIT Hyderabad]

Q2.India’s first clinical ecotoxicology facility has launched in which city?

[A] Delhi
[B] Lucknow
[C] Bombay
[D] Chennai

Answer: A [Delhi]

Q3.India’s first health-focused credit card has been launched by which bank?

[A] HDFC Bank
[B] RBL Bank
[C] ICICI Bank
[D] Axis Bank

Answer: B [RBL Bank]

Q4.What is the theme of the 2019 edition of International Youth Day (IYD)?

[A] Safe Spaces for Youth
[B] Youth Building Peace
[C] Transforming education
[D] Youth and Mental Health

Answer: C [Transforming education]

Q5.The patriotic song ‘Watan’, which has been produced by Doordarshan, is sung by which singer?

[A] Javed Ali
[B] Atif Aslam
[C] Abhijeet Bhattacharya
[D] Kavita Krishnamurthy

Answer: A [Javed Ali]

Q6.Newly-Discovered Kajin Sara Lake is located in which country?

[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] Bhutan
[D] India

Answer: B [Nepal]

Q7.Who has been elected as the new President of Guatemala?

[A] Mariano Rivera Paz
[B] Jimmy Morales
[C] Alejandro Giammattei
[D] Alejandro Maldonado

Answer: C [Alejandro Giammattei]

Q8.On which date, the 2019 edition of World Organ Donation Day (WODD) is observed recently?

[A] August 12
[B] August 13
[C] August 14
[D] August 15

Answer: B [August 13]

Q9.The researchers at which IIT have developed industrial and field robot ‘GraspMan’?

[A] IIT Madras
[B] IIT Indore
[C] IIT Hyderabad
[D] IIT Kanpur

Answer: A [IIT Madras]

Q10.VB Chandrasekhar, who passed away recently, was associated to which sports?

[A] Basketball
[B] Cricket
[C] Football
[D] Hockey

Answer: B [Cricket]

Q11.India’s first private Space Science Museum has opened in which city?

[A] Hyderabad
[B] Ujjain
[C] Dehradun
[D] Lucknow

Answer: A [Hyderabad ]

Q12.SUPRA Scheme, which is in news recently, is associated to which field?

[A] Women Empowerment
[B] Science & Technology
[C] Child Education
[D] Digital Banking

Answer: B [Science & Technology]

Q13.Which renowned scientist has bagged the prestigious J C Bose Fellowship?

[A] K Thangaraj
[B] Annie Zaidi
[C] Raghunath Anant Mashelkar
[D] Shiraz Minwalla

Answer: A [K Thangaraj]

Q14.Who is the head of the task force on Direct Tax Code which recently submitted report to Union Finance Ministry?

[A] G C Srivastava
[B] Mansi Kedia
[C] Girish Ahuja
[D] Akhilesh Ranjan

Answer: D [Akhilesh Ranjan]

Q15.Which country has launched rocket carrying life-sized robot “Fedor” to International Space Station (ISS)?

[A] United States
[B] China
[C] France
[D] Russia

Answer: D [Russia ]

Q16.Who is the translator of the book “the Diary of Manu Gandhi (1943-44)”?

[A] Saraswathy Nagarajan
[B] Nita Sathyendran
[C] Tridip Suhrud
[D] Krishna Kripalani

Answer: C [Tridip Suhrud]

Q17.The first-ever World Youth Conference for Kindness has recently held in which city?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Shimla
[D] Lucknow

Answer: A [New Delhi]

Q18.Sabka Vishwas scheme, which is in news, is associated to which purpose?

[A] To settle pending SC/ST cases
[B] To settle pending PIL cases
[C] To settle pending indirect tax disputes
[D] To settle pending women related cases

Answer: C [To settle pending indirect tax disputes]

Q19.What is the theme of the 45th G7 summit?

[A] Fight for Peace & Equality
[B] Fighting Injustice
[C] Fighting Inequality
[D] Fighting for Migrants

Answer: C [Fighting Inequality]

Q20.The researchers at which IIT have develop lab grown meat?

[A] IIT-Bombay
[B] IIT-Guwahati
[C] IIT-Delhi
[D] IIT-Madras

Answer: B [IIT-Guwahati]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment