Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-24)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The census of elephants is undertaken at the national level once in how many years?

[A] 4
[B] 5
[C] 8
[D] 10

Answer: B [5]

Q2.The United States has designated which country as currency manipulator?

[A] Myanmar
[B] South Korea
[C] China
[D] North Korea

Answer: C [China ]

Q3.Which Indian cricketer has been chosen as the July’s PCA player of the month?

[A] Cheteshwar Pujara
[B] Shikhar Dhawan
[C] Ajinkya Rahane
[D] R Ashwin

Answer: D [R Ashwin ]

Q4.Which union ministry has organized the 2nd All India Annual Conference of IIS Officers?

[A] Ministry of Electronics and Information Technology
[B] Ministry of Communications
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Information & Broadcasting

Answer: D [Ministry of Information & Broadcasting]

Q5.Which Indian cricketer has been conferred with Karthik Bose Lifetime Achievement award?

[A] Bishan Singh Bedi
[B] Arun Lal
[C] Farokh Engineer
[D] Syed Kirmani

Answer: B [Arun Lal]

Q6.The researchers at which IIT have developed portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays?

[A] IIT Kharagpur
[B] IIT Bombay
[C] IIT Guwahati
[D] IIT Madras

Answer: C [IIT Guwahati]

Q7.Jay Om Prakash, who passed away recently, was the veteran personality of which field?

[A] Photography
[B] Film Industry
[C] Journalism
[D] Sports

Answer: B [Film Industry]

Q8.The 5th edition of International Army Scout Masters Competition has started in which military station?

[A] Jaisalmer
[B] Gwalior
[C] Dehradun
[D] Agra

Answer: A [Jaisalmer ]

Q9.Nobel laureate Toni Morrison has passed away. She was from which country?

[A] Germany
[B] United Kingdom
[C] France
[D] United States

Answer: D [United States]

Q10.Which city has been chosen as the venue for the main event of the 5th National Handloom Day (NHD)?

[A] Patna
[B] Udaipur
[C] Bhubaneswar
[D] Amravati

Answer: C [Bhubaneswar ]

Q11.Noted educationalist Rajalakshmi Parthasarathy has passed away. She was from which state?

[A] Telangana
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: D [Tamil Nadu]

Q12.The United Nations Convention on International Settlement Agreements (UNISA) is also named as _?

[A] Singapore Convention on Mediation
[B] Australia Convention on Mediation
[C] Mexico Convention on Mediation
[D] South Africa Convention on Mediation

Answer: A [Singapore Convention on Mediation ]

Q13.The scientists of which country have created the world’s thinnest gold?

[A] United States
[B] Britain
[C] France
[D] Germany

Answer: B [Britain ]

Q14.Who has taken charge as the new CMD of Power Grid Corporation of India?

[A] Amrita Singh
[B] Ravi P Singh
[C] Kandikuppa Sreekant
[D] Pradeep L Kaul

Answer: C [Kandikuppa Sreekant]

Q15.According to Ethnologue, which country has the highest number of ‘living’ indigenous languages in the world?

[A] United States
[B] Australia
[C] India
[D] Papua New Guinea

Answer: D [Papua New Guinea]

Q16.Which state has topped the rankings in Health Ministry report card on “Breastfeeding & Infant & Child feeding Practices”?

[A] Kerala
[B] Odisha
[C] Manipur
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Manipur ]

Q17.What is the theme of the 2019 edition of World Tribal Day (WTD)?

[A] Indigenous People
[B] Indigenous Regions
[C] Indigenous Cultures
[D] Indigenous Languages

Answer: D [Indigenous Languages]

Q18.What is the theme of the 2019 edition of 22nd National Conference on e-Governance?

[A] Technology for accelerating Development
[B] Digital Connectivity to the last mile
[C] Digital Transformation
[D] Digital India: Success to Excellence

Answer: D [Digital India: Success to Excellence]

Q19.The Kerala Government has signed MoU with which organisation to develop Space Park?

[A] ISRO
[B] DRDO
[C] VSSC
[D] BARC

Answer: C [VSSC]

Q20.The Lahore-Attari Samjhauta Express train service was started in which year?

[A] 1984
[B] 1981
[C] 1976
[D] 1978

Answer: C [1976]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment