Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-25)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.What is the theme of the 2019 edition of World Biofuel Day (WBD)?

[A] Production of Biodiesel from Used Cooking Oil (UCO)
[B] Promote Green Fuels & Save Earth
[C] End use of Fossil Fuels
[D] Save Green Planet

Answer: A [Production of Biodiesel from Used Cooking Oil (UCO)]

Q2.Which state government has announced to waive loans taken by tribals from money-lenders?

[A] Rajasthan
[B] Chhattisgarh
[C] Tripura
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q3.Which state government has announced Mukhyamantri Madad Yojna for tribals?

[A] Punjab
[B] Odisha
[C] Madhya Pradesh
[D] Kerala

Answer: C [Madhya Pradesh ]

Q4.Who is the new prosecution director of Central Bureau of Investigation (CBI) ?

[A] T S Das
[B] Sudha Rani Relangi
[C] Om Prakash Verma
[D] Raj Mehra

Answer: B [Sudha Rani Relangi]

Q5.The researchers at which IIT have designed a system to recycle urine?

[A] IIT Bombay
[B] IIT Indore
[C] IIT Kanpur
[D] IIT Madras

Answer: D [IIT Madras]

Q6.Which Indian wrestler won gold in the 65kg category at 2019 Tbilisi Grand Prix Wrestling tournament?

[A] Sushil Kumar
[B] Bajrang Punia
[C] Yogeshwar Dutt
[D] Pawan Kumar

Answer: B [Bajrang Punia]

Q7.Which Indian sportsperson has won the men’s title at the 2019 Hyderabad Open badminton championship?

[A] B. Sai Praneeth
[B] Parupalli Kashyap
[C] Srikanth Kidambi
[D] Sourabh Verma

Answer: D [Sourabh Verma]

Q8.Which Indian Armed force has launched “Mission Reach Out” in Jammu?

[A] Indian Air Force
[B] Indian Navy
[C] Indian Army
[D] Indian Coast Guard

Answer: C [Indian Army]

Q9.Which Indian journalist has won the 2019 Prem Bhatia Award for political reporting?

[A] Rajdeep Sardesai
[B] Ravish Kumar
[C] Barkha Dutt
[D] Prannoy Roy

Answer: A [Rajdeep Sardesai]

Q10.Who is set to be the first woman president of the Indian National Science Academy (INSA)?

[A] Aditi Pant
[B] Chandrima Shaha
[C] Asima Chatterjee
[D] Sulochana Gadgil

Answer: B [Chandrima Shaha]

Q11.Aishwarya Pissay, who has become the first Indian to claim a world title in motorsports, is from which city?

[A] Bengaluru
[B] Delhi
[C] Chennai
[D] Kolkata

Answer: A [Bengaluru ]

Q12.Which state has become the first state in India to implement the National Policy on Biofuels?

[A] Jharkhand
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Rajasthan

Answer: D [Rajasthan ]

Q13.Holmberg 15A, which is in news recently, is associated to which field?

[A] War Exercise
[B] Black Hole
[C] Environmental Pact
[D] Banking term

Answer: B [Black Hole]

Q14.Which state government has created world record by planting 22-cr saplings in a day?

[A] Rajasthan
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Madhya Pradesh

Answer: B [Uttar Pradesh]

Q15.The Department of Personnel and Training (DoPT) has reduced the minimum period of Child Care Leave (CCL) from 15 days to __?

[A] 12
[B] 10
[C] 5
[D] 8

Answer: C [5]

Q16.Which union ministry has launched Swaccha Survakshan Grameen?

[A] Ministry of Rural Developement
[B] Ministry of Jal Shakti
[C] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
[D] Ministry of Panchayati Raj

Answer: B [Ministry of Jal Shakti ]

Q17.The famous ‘Panchamirtham’ of Palani temple has recently got GI tag. The temple is located in which state?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Kerala

Answer: C [Tamil Nadu]

Q18.The researchers at which IIT have developed low-cost blood test device?

[A] IIT Kanpur
[B] IIT Kharagpur
[C] IIT Bombay
[D] IIT Delhi

Answer: B [IIT Kharagpur]

Q19.Who has become the first Indian chef to receive French honour?

[A] Sanjeev Kapoor
[B] Ranveer Brar
[C] Vikas Khanna
[D] Priyam Chatterjee

Answer: D [Priyam Chatterjee]

Q20.Which organisation has launched a special drive code named ‘Operation Number Plate’?

[A] NSG
[B] BSF
[C] CRPF
[D] RPF

Answer: D [RPF]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment