Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-26)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The researchers at which IIT have developed bone substitutes from eggshells?

[A] IIT Madras
[B] IIT Delhi
[C] IIT Bombay
[D] IIT Hyderabad

Answer: D [IIT Hyderabad]

Q2.The researchers at which IIT have developed industrial and field robot ‘GraspMan’?

[A] IIT Madras
[B] IIT Indore
[C] IIT Hyderabad
[D] IIT Kanpur

Answer: A [IIT Madras]

Q3.Who has become the first Indian to win gold at the World Junior Wrestling Championships after 18 years?

[A] Akash Antil
[B] Parveen Malik
[C] Vijay Patil
[D] Deepak Punia

Answer: D [Deepak Punia]

Q4.Which state has got award at the World Education Summit-2019?

[A] Karnataka
[B] Rajasthan
[C] Kerala
[D] Odisha

Answer: B [Rajasthan ]

Q5.VB Chandrasekhar, who passed away recently, was associated to which sports?

[A] Basketball
[B] Cricket
[C] Football
[D] Hockey

Answer: B [Cricket]

Q6.The National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has started in which region?

[A] Shimla
[B] Udaipur
[C] Ladakh
[D] Delhi

Answer: C [Ladakh ]

Q7.Rizia Rahman, who passed away recently, was the renowned novelist of which country?

[A] Indonesia
[B] Myanmar
[C] Iran
[D] Bangladesh

Answer: D [Bangladesh]

Q8.Which state government has decided to set up Atal Bihari Vajpayee residential schools for children of labourers?

[A] Jharkhand
[B] Uttar Pradesh
[C] Karnataka
[D] Haryana

Answer: B [Uttar Pradesh]

Q9.Which state government has rolled out the Grama and Ward Volunteer system ?

[A] Andhra Pradesh
[B] Chhattisgarh
[C] Rajasthan
[D] Maharashtra

Answer: A [Andhra Pradesh]

Q10.Who has been awarded Tamil Nadu government’s Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award?

[A] Kailasavadivoo Sivan
[B] A S Kiran Kumar
[C] Ritu Karidhal
[D] Mylswamy Annadurai

Answer: A [Kailasavadivoo Sivan]

Q11.India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology (CICET) is proposed to set up in which state?

[A] Maharashtra
[B] Gujarat
[C] Karnataka
[D] Uttar Pradesh

Answer: B [Gujarat ]

Q12.Damodar Ganesh Bapat, who passed away, was the noted personality of which field?

[A] Painting
[B] Social Work
[C] Photography
[D] Journalism

Answer: B [Social Work]

Q13.Which country’s team has won the 2019 T20 Physical Disability Cricket World Series?

[A] India
[B] England
[C] New Zealand
[D] Pakistan

Answer: A [India]

Q14.The Special Purpose Trust Fund (SPTF) is associated to which international organisation?

[A] United Nations
[B] World Bank
[C] AIIB
[D] ADB

Answer: A [United Nations]

Q15.On which date, the 2019 World Photography Day (WPD) was observed recently?

[A] August 18
[B] August 21
[C] August 19
[D] August 20

Answer: C [August 19]

Q16.Ansupa lake, sometimes seen in news, is located in which state?

[A] Odisha
[B] Nagaland
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Answer: A [Odisha ]

Q17.Which state government has launched School Fagadaba to improve infrastructure in government schools?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Nagaland
[C] Tripura
[D] Manipur

Answer: D [Manipur ]

Q18.Which Indian personality has been conferred the UAE’s highest civil honour ‘Order of Zayed’?

[A] Ram Nath Kovind
[B] Narendra Modi
[C] Lata Mangeshkar
[D] Amitabh Bachchan

Answer: B [Narendra Modi]

Q19.NCPCR and which IIT have developed a kit to spread sexual-abuse awareness?

[A] IIT Kharagpur
[B] IIT Kanpur
[C] IIT Bombay
[D] IIT Madras

Answer: B [IIT Kanpur]

Q20.Mohammed Zahur Hashmi, who has passed away recently, was the veteran personality of which field?

[A] Journalism
[B] Politics
[C] Film Industry
[D] Photography

Answer: C [Film Industry]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment