Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-27)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which state government has rolled ‘Mahatma Gandhi Sarbat Sehat Bima Yojana’ health insurance scheme?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh

Answer: C [Punjab ]

Q2.NISHTHA programme, which is in news recently, is associated to which field?

[A] Mangalyaan
[B] Education
[C] Digital Banking
[D] Women Empowerment

Answer: B [Education]

Q3.Babulal Gaur, who passed away recently, was the former Chief Minister of which state?

[A] Jharkhand
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q4.Satendra Singh Lohia, who became the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America, is from which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Rajadthan
[C] Punjab
[D] Haryana

Answer: A [Madhya Pradesh]

Q5.Which Indian-American teenager has won the 2019 South Asian Spelling Bee contest?

[A] Kavya Kopparap
[B] Navneeth Murali
[C] Dhruv Gaur
[D] Syamantak Payra

Answer: B [Navneeth Murali]

Q6.The Cabinet Secretary of India works under the direct charge of __?

[A] Ministry of Corporate Affairs
[B] Prime Minister
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Finance

Answer: B [Prime Minister]

Q7.Who is the newly appointed Defence Secretary of India?

[A] Ajay Kumar
[B] Brij Kumar Agarwal
[C] Subash Chandra
[D] Rajiv Gauba

Answer: A [Ajay Kumar]

Q8.The National Conference on Varmam Science has recently held in which city?

[A] Chennai
[B] New Delhi
[C] Kochi
[D] Jaipur

Answer: A [Chennai]

Q9.‘Op-Blue Freedom’ is associated to which sports?

[A] Water skiing
[B] Water polo
[C] Parasailing
[D] Scuba diving

Answer: D [Scuba diving]

Q10.How many island nations are members of Forum for India-Pacific Islands cooperation (FIPIC)?

[A] 20
[B] 14
[C] 16
[D] 18

Answer: B [14]

Q11.Which country has launched rocket carrying life-sized robot “Fedor” to International Space Station (ISS)?

[A] United States
[B] China
[C] France
[D] Russia

Answer: D [Russia ]

Q12.Who is the author of the book “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story”?

[A] Mihir Dalal
[B] Prahalad Joshi
[C] Raj Kumar Singh
[D] Ashwini Kumar

Answer: A [Mihir Dalal]

Q13.On which date, the World Senior Citizen’s Day (WSCD) is celebrated?

[A] August 20
[B] August 23
[C] August 21
[D] August 22

Answer: C [August 21]

Q14.Which Indian Professor has been conferred the Pushkin Medal 2019?

[A] Bishnupriya Dutt
[B] Meeta Narain
[C] Anindya Sinha
[D] Aijaz Ahmad

Answer: B [Meeta Narain]

Q15.The Telangana government has signed pact with which tech company for ‘Digital Telangana’?

[A] Microsoft
[B] Google
[C] Wipro
[D] Infosys

Answer: B [Google ]

Q16.Who is the translator of the book “the Diary of Manu Gandhi (1943-44)”?

[A] Saraswathy Nagarajan
[B] Nita Sathyendran
[C] Tridip Suhrud
[D] Krishna Kripalani

Answer: C [Tridip Suhrud]

Q17.Who has taken charge as new Prime Minister of Sudan?

[A] Mohamed Tahir Ayala
[B] Abdalla Hamdok
[C] Bakri Hassan Saleh
[D] Motazz Moussa

Answer: B [Abdalla Hamdok]

Q18.Which country has been blacklisted by Asia-Pacific Group of FATF for its failure to comply with terror funding standards?

[A] Iran
[B] Pakistan
[C] North Korea
[D] Afghanistan

Answer: B [Pakistan ]

Q19.Under Digital India campaign, the Banjari village of which district of Madhya Pradesh has become an integral part of the digital map of the country?

[A] Katni
[B] Jabalpur
[C] Chhindwara
[D] Gwalior

Answer: A [Katni ]

Q20.Monali Jadhav, who won 3 medals at World Police Games (WPG), is from which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Rajasthan
[D] Uttar Pradesh

Answer: B [Maharashtra ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment