Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-28)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which football team has won the 2019 Durand Cup tournament?

[A] Gokulam Kerala
[B] Mohun Bagan
[C] East Bengal
[D] FC Goa

Answer: A [Gokulam Kerala]

Q2.What is the theme of the 45th G7 summit?

[A] Fight for Peace & Equality
[B] Fighting Injustice
[C] Fighting Inequality
[D] Fighting for Migrants

Answer: C [Fighting Inequality]

Q3.Komalika Bari is associated to which sports?

[A] Basketball
[B] Football
[C] Badminton
[D] Archery

Answer: D [Archery ]

Q4.Who has become the first Indian-ever to win World Badminton Championships gold?

[A] Parupalli Kashyap
[B] Saina Nehwal
[C] Srikanth Kidambi
[D] PV Sindhu

Answer: D [PV Sindhu]

Q5.Who is the head of CVC committee to examine bank frauds above 50 crore?

[A] D K Pathak
[B] Suresh N Patel
[C] T M Bhasin
[D] Madhusudan Prasad

Answer: C [T M Bhasin]

Q6.The UNCCD’s Conference Of Parties (COP 14) is being held in which country?

[A] Israel
[B] New Zealand
[C] China
[D] India

Answer: D [India ]

Q7.Project SU.RE (Sustainable Resolution) is associated to which field?

[A] Fashion Industry
[B] Film Industry
[C] Jute Industry
[D] Cotton Industry

Answer: A [Fashion Industry]

Q8.The National Centre for Avian Ecotoxicology has come up in which city?

[A] Chennai
[B] Kochi
[C] Coimbatore
[D] Bengaluru

Answer: C [Coimbatore]

Q9.Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (India)?

[A] P S Juneja
[B] Prabhakar Singh
[C] Tulsi Verma
[D] Jitendra Sharma

Answer: B [Prabhakar Singh]

Q10.The researchers at which IIT has produce collagen from waste eel skin?

[A] IIT-Hyderabad
[B] IIT-Indore
[C] IIT-Kanpur
[D] IIT-Delhi

Answer: A [IIT-Hyderabad]

Q11.Shaheen VIII is the joint military exercise between Pakistan & which country?

[A] China
[B] Sri Lanka
[C] Israel
[D] Myanmar

Answer: A [China ]

Q12.Who has become the India’s first female flight commander?

[A] Mitali Madhumita
[B] Seema Rao
[C] Shalija Dhami
[D] Punita Arora

Answer: C [Shalija Dhami]

Q13.Which E-commerce major has launched Military Veterans Employment programme in India?

[A] Myntra
[B] Snapdeal
[C] Flipkart
[D] Amazon

Answer: D [Amazon ]

Q14.Which union ministry has launched National Digital Library of India (NDLI)?

[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[C] Ministry of Electronics and Information Technology
[D] Ministry of Human Resource Development

Answer: D [Ministry of Human Resource Development]

Q15.Where is the headquarters of Indian Institute of Petroleum (IIP)?

[A] Dehradun
[B] Delhi
[C] Mumbai
[D] Kolkata

Answer: A [Dehradun]

Q16.Peacock Parachute Spider, which is recently spotted in Eastern Ghats, is belongs to the genus __?

[A] Avicularia
[B] Poecilotheria
[C] Mygale
[D] Chilobrachys

Answer: B [Poecilotheria]

Q17.Which country has launched the world’s first facial biometric-based ID for seafarers?

[A] India
[B] China
[C] South Korea
[D] Russia

Answer: A [India ]

Q18.The 25th Senior Women’s National Football Championship is being held in which state?

[A] Andhra Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Arunachal Pradesh
[D] Uttar Pradesh

Answer: C [Arunachal Pradesh]

Q19.Which state has been ranked first at the India Child Well-Being Index?

[A] Jharkhand
[B] Himachal Pradesh
[C] Tamil Nadu
[D] Kerala

Answer: D [Kerala ]

Q20.The 12th India Security Summit (ISS) was recently held in which city?

[A] Dehradun
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Kolkata

Answer: B [New Delhi]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment