Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-29)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The Gorewada International Zoo is going to set up in which city?

[A] Nagpur
[B] Delhi
[C] Jaipur
[D] Shimla

Answer: A [Nagpur]

Q2.Kandangi saree, which has got GI tag, is associated to which sports?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Telangana

Answer: C [Tamil Nadu]

Q3.The Government e Marketplace (GeM) has signed pact with which organisation to enable growth of MSMEs, Start-ups and Women Entrepreneurs?

[A] NABARD
[B] SIDBI
[C] NHB
[D] IRDA

Answer: B [SIDBI]

Q4.The Union Health Ministry has signed a pact with which institute to explore AI for combating tuberculosis?

[A] IISc Bangalore
[B] University of Hyderabad
[C] IIT Madras
[D] Wadhwani Institute for Artificial Intelligence

Answer: D [Wadhwani Institute for Artificial Intelligence]

Q5.The Malayala Manorama New Conclave 2019 was held in which city of Kerala?

[A] Thiruvananthapuram
[B] Kochi
[C] Thrissur
[D] Palakkad

Answer: B [Kochi]

Q6.Which Indian personality has been honoured with the prestigious 2019 Ramon Magsaysay Award?

[A] K Sivan
[B] Anna Hazare
[C] Ravish Kumar
[D] Mary Kom

Answer: C [Ravish Kumar]

Q7.The Union Government has set up KABIL for what purpose?

[A] To support women entrepreneurship
[B] To provide free education
[C] To ensure supply of critical Minerals
[D] To promote digitization

Answer: C [To ensure supply of critical Minerals]

Q8.On pilot basis, the One Nation-one Ration Card scheme has been implemented in which states?

[A] Telangana, Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[B] Rajasthan Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[C] Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat
[D] Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Telangana

Answer: C [Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat ]

Q9.Which state government has launched ‘Save Green, Stay Clean’ campaign?

[A] West Bengal
[B] Punjab
[C] Himachal Pradesh
[D] Haryana

Answer: A [West Bengal]

Q10.Which state / UT has announced free electricity for people using up to 200 units under a domestic connection?

[A] Andhra Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] Delhi

Answer: D [Delhi]

Q11.Which Indian personality has been honoured with the highest award of Republic of Guinea “National order of Merit”?

[A] Rajnath Singh
[B] Ram Nath Kovind
[C] Narendra Modi
[D] Subrahmanyam Jaishankar

Answer: B [Ram Nath Kovind]

Q12.Which country has officially withdrawn from Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF)?

[A] France
[B] Germany
[C] United States
[D] UK

Answer: C [United States ]

Q13.Which state government has launched Vhali Dikri Yojna for the welfare of girl child?

[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Chhattisgarh

Answer: A [Gujarat ]

Q14.Which bank has become the first Indian bank to link up with China’s National Advance Payment System (CNAPS)?

[A] BoB
[B] ICICI
[C] SBI
[D] PNB

Answer: C [SBI]

Q15.Devadas Kanakala, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?

[A] Tamil
[B] Telugu
[C] Malayalam
[D] Kannada

Answer: B [Telugu ]

Q16.Kanti Bhatt, who passed away recently, was the veteran personality of which field?

[A] Journalism
[B] Poltics
[C] Sports
[D] Arts

Answer: A [Journalism]

Q17.Anant Setalvad, who passed away recently, was the veteran personality of which sports?

[A] Badminton
[B] Hockey
[C] Boxing
[D] Cricket

Answer: D [Cricket ]

Q18.Satwiksairaj Rankireddy is associated to which sports?

[A] Badminton
[B] Tennis
[C] Wrestling
[D] Boxing

Answer: A [Badminton ]

Q19.ISRO has decided to setup Space Situational Awareness Control Centre in which city?

[A] Kochi
[B] Bengaluru
[C] Hyderabad
[D] Raipur

Answer: B [Bengaluru]

Q20.India’s first large-scale trial for VPM1002 & Immuvac is related to which disease?

[A] AIDS
[B] Malaria
[C] TB
[D] Polio

Answer: C [TB ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment