Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-3)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which former footballer has won the 2019 UEFA President’s Award?

[A] Johan Cruyff
[B] Franz Beckenbauer
[C] David Beckham
[D] Eric Cantona

Answer: D [Eric Cantona]

Q2.The National Sports Day (NSD) of India marks the birth anniversary of which sports legend?

[A] Shanta Rangaswamy
[B] Bhaichung Bhutia
[C] Dhyan Chand
[D] P T Usha

Answer: C [Dhyan Chand]

Q3.Who is the head of the committee that suggested the RBI pay interim dividend to the Union government only under exceptional circumstances?

[A] Bimal Jalan
[B] Rajiv Mehrishi
[C] Viral Acharya
[D] Hasmukh Adhia

Answer: A [Bimal Jalan]

Q4.Elavenil Valarivan is associated to which sports?

[A] Wrestling
[B] Shooting
[C] Boxing
[D] Chess

Answer: B [Shooting]

Q5.The Government e Marketplace (GeM) has signed pact with which organisation to enable growth of MSMEs, Start-ups and Women Entrepreneurs?

[A] NABARD
[B] SIDBI
[C] NHB
[D] IRDA

Answer: B [SIDBI]

Q6.The term ‘Animal spirits’, which is in news recently, is associated to which field?

[A] Economics
[B] Environment
[C] Science
[D] Geography

Answer: A [Economics ]

Q7.Who has became the first IPS officer to be bestowed with the 2019 Tenzing Norgay National Adventure Award?

[A] Sonia Narang
[B] Sanjukta Parashar
[C] Meera Borwankar
[D] Aparna Kumar

Answer: D [Aparna Kumar]

Q8.Which sportsperson has won the 2019 Rashtriya Khel Protsahan Puraskar?

[A] Abhinav Bindra
[B] Jeev Milkha Singh
[C] Mary Kom
[D] Gagan Narang

Answer: D [Gagan Narang]

Q9.Which team has been crowned the Subroto Cup International Football Tournament for sub-junior boys (under-14) category?

[A] Mizoram
[B] Tripura
[C] Goa
[D] Manipur

Answer: A [Mizoram ]

Q10.Which union ministry has launched the National Lab Directory (NLD)?

[A] Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare
[B] Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Corporate Affairs

Answer: B [Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution]

Q11.Which country has launched rocket carrying life-sized robot “Fedor” to International Space Station (ISS)?

[A] United States
[B] China
[C] France
[D] Russia

Answer: D [Russia ]

Q12.Who is the translator of the book “the Diary of Manu Gandhi (1943-44)”?

[A] Saraswathy Nagarajan
[B] Nita Sathyendran
[C] Tridip Suhrud
[D] Krishna Kripalani

Answer: C [Tridip Suhrud]

Q13.The first-ever World Youth Conference for Kindness has recently held in which city?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Shimla
[D] Lucknow

Answer: A [New Delhi]

Q14.Sabka Vishwas scheme, which is in news, is associated to which purpose?

[A] To settle pending SC/ST cases
[B] To settle pending PIL cases
[C] To settle pending indirect tax disputes
[D] To settle pending women related cases

Answer: C [To settle pending indirect tax disputes]

Q15.What is the theme of the 45th G7 summit?

[A] Fight for Peace & Equality
[B] Fighting Injustice
[C] Fighting Inequality
[D] Fighting for Migrants

Answer: C [Fighting Inequality]

Q16.Devadas Kanakala, who passed away recently, was the veteran actor of which regional cinema?

[A] Tamil
[B] Telugu
[C] Malayalam
[D] Kannada

Answer: B [Telugu ]

Q17.The Census 2021 will be conducted in how many scheduled languages?

[A] 16
[B] 18
[C] 22
[D] 20

Answer: B [18]

Q18.As per which article of the constitution, Supreme Court has ruled that a judicial magistrate has power to direct accused to give voice samples?

[A] Article 144
[B] Article 141
[C] Article 142
[D] Article 143

Answer: C [Article 142]

Q19.India’s first large-scale trial for VPM1002 & Immuvac is related to which disease?

[A] AIDS
[B] Malaria
[C] TB
[D] Polio

Answer: C [TB ]

Q20.Which union ministry has organized the 2nd All India Annual Conference of IIS Officers?

[A] Ministry of Electronics and Information Technology
[B] Ministry of Communications
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Information & Broadcasting

Answer: D [Ministry of Information & Broadcasting]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment