Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-30)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Karman Kaur Thandi is associated with which sports?

[A] Tennis
[B] Hockey
[C] Badminton
[D] Basketball

Answer: A [Tennis]

Q2.What is the theme of the 2019 World Day against Trafficking in Persons?

[A] Protect rights of human trafficking victims
[B] Act to protect and assist trafficked persons
[C] Unite to eradicate human trafficking
[D] Responding to the trafficking of children and young people

Answer: D [Responding to the trafficking of children and young people]

Q3.The National Highways Authority of India (NHAI) has signed pact with which bank for a long-term unsecured loan to the tune of Rs 25,000 crore?

[A] Bank of Maharashtra
[B] Punjab National Bank
[C] State Bank of India
[D] HDFC Bank

Answer: C [State Bank of India ]

Q4.Which rescue operation has been launched by Indian Army in the flood-hit areas of Kerala?

[A] Operation Madad
[B] Operation Sahyog
[C] Operation Surya Hope
[D] Operation Surya Hope

Answer: B [Operation Sahyog]

Q5.Which country’s U-20 football team has won the 2019 Cotif Cup football tournament ?

[A] Venezuela
[B] Mauritania
[C] India
[D] Argentina

Answer: D [Argentina]

Q6.Which space agency has successfully launched the Parker Solar Probe mission to touch the Sun?

[A] Roscosmos
[B] NASA
[C] ISRO
[D] JAXA

Answer: B [NASA]

Q7.Which acclaimed personality has been selected for 2019 Rajiv Gandhi Sadbhavana Award for promoting communal harmony and peace.?

[A] Raghuram Rajan
[B] Muzaffar Ali
[C] Amitabh Bachchan
[D] Gopalkrishna Gandhi

Answer: D [Gopalkrishna Gandhi]

Q8.Which country ‘s women team has clinched gold in the Blitz event at the Asian Nations Chess Cup 2019?

[A] China
[B] Vietnam
[C] India
[D] Bhutan

Answer: C [India]

Q9.Who has been sworn-in as the Chief Justice of the Madras High Court (MHC)?

[A] Aniruddha Bose
[B] Mukesh R Shah
[C] R Rajagopal
[D] Vijaya Kamlesh Tahilramani

Answer: D [Vijaya Kamlesh Tahilramani]

Q10.The famous Goddess Meenakshi Amman temple, which has got its first non-Brahmin as ‘archaka’ (priest), is located in which state?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh

Answer: B [Tamil Nadu]

Q11.The repatriation process of Bru tribals will start from which state to Mizoram from 14th August 2019?

[A] Bihar
[B] Bengal
[C] Assam
[D] Tripura

Answer: D [Tripura]

Q12.On which date, the 2019 World Organ Donation Day (WODD) has been observed recently?

[A] August 11
[B] August 13
[C] August 14
[D] August 12

Answer: B [August 13]

Q13.What is the current repo rate, as per 3rd bi-monthly monetary policy review for of 2019-19 of the Reserve Bank of India (RBI)?

[A] 6.50%
[B] 6.00%
[C] 6.25%
[D] 6.75%

Answer: A [6.50%]

Q14.Who will be the director of the 11th edition of the India Art Fair 2019?

[A] Imran Qureshi
[B] G Ravinder Reddy
[C] Zoya Siddiqui
[D] Jagdip Jagpal

Answer: D [Jagdip Jagpal]

Q15.Which of the following has become the India’s first tribal language to get a Wikipedia edition in its native script?

[A] Maithili
[B] Santhali
[C] Bodo
[D] Dogri

Answer: B [Santhali]

Q16.What is the India’s rank in the United Nation’s E-Government Development Index (EGDI) 2019?

[A] 100th
[B] 88th
[C] 75th
[D] 96th

Answer: D [96th]

Q17.Which Indian-American personality has won the International Geography Bee World Championship 2019 in junior varsity division?

[A] Anand Sharma
[B] Avi Goel
[C] Sam Mehta
[D] Janaki Ammal

Answer: B [Avi Goel]

Q18.Which of the following has been declared the cleanest railway station in the A1 category, as per 2019 cleanliness survey for Indian Railways?

[A] Jaipur
[B] Tirupati
[C] Jodhpur
[D] Warangal

Answer: C [Jodhpur ]

Q19.Which state government has approved an unemployment allowance scheme “Mukhyamantri Yuva Nestam”?

[A] Telangana
[B] Karnataka
[C] Andhra Pradesh
[D] Kerala

Answer: C [Andhra Pradesh]

Q20.As per which act, the Reserve Bank of India (RBI) has approved the transfer of surplus amounting to Rs 500 billion to the Union Government for FY18?

[A] Banking Regulation Act, 1949
[B] RBI Act, 1934
[C] Banking Regulation Act, 1989
[D] All of the above

Answer: B [RBI Act, 1934]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment