Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-5)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:DD News was awarded with ‘Champions of Empathy Award’ by Lok Sabha Speaker Om Birla for spreading awareness about __.

A] TB
B] Cancer
C] Hepatitis
D] AIDS

Answer: C[Hepatitis]

Q2:__ has been given the additional charge of Narcotics Control Bureau.

A] M Nageshwar Rao
B] Rakesh Asthana
C] Alok Verma
D] Anil Sinha

Answer: B[Rakesh Asthana]

Q3:Aadipirappu commonly known as the Aadi monsoon festival and also written as Aadiperukku is a _ festival celebrated on the 18th day of the _ month of Adi.

A] Malayalam
B] Kannada
C] Tamil
D] Telugu

Answer: C[Tamil]

Q4:The three member Mediation Panel for Ayodhya Land Dispute Case comprises former apex court judge Kalifulla,____ and senior advocate Sriram Panchu.

A] Maharishi Mahesh Yogi
B] Jaggi Vasudev
C] Gaur Gopal Das
D] Sri Sri Ravi Shankar

Answer: D[Sri Sri Ravi Shankar]

Q5:Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit in __.

A] Phuket
B] Pattaya City
C] Chiang Mai
D] Bangkok

Answer: D[Bangkok]

Q6:Russia has declared the ___ Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty as ‘formally dead’ after USA announced its formal withdrawal from the pact.

A] 1995
B] 1979
C] 1987
D] 1981

Answer: C[1987]

Q7:India-born doctor Bhasha Mukherjee was crowned ___.

A] Miss Ireland 2019
B] Miss Scotland 2019
C] Miss United Kingdom 2019
D] Miss England 2019

Answer: D[Miss England 2019]

Q8:According to _, India has been pushed to the 7th place in Global GDP Rankings in 2019 from the 6th place in 2017.

A] IMF
B] WB
C] WEF
D] UNDP

Answer: B[WB]

Q9:_ has suspended Footballer Lionel Messi from international matches for three months.

A] SAFF
B] CONCAF
C] FIFA
D] CONMEBOL

Answer: D[CONMEBOL]

Q10:National Housing Bank will provide additional Liquidity Infusion Facility of __ to Housing Finance Companies.

A] Rs 13000 crore
B] Rs 12000 crore
C] Rs 10000 crore
D] Rs 11000 crore

Answer: C[Rs 10000 crore]

Q11:Maharashtra has approved Infrastructure Project status for __ to build Hyperloop project between Mumbai and Pune.

A] Rs 70000-crore plan
B] Rs 50000-crore plan
C] Rs 60000-crore plan
D] Rs 80000-crore plan

Answer: A[Rs 70000-crore plan]

Q12:President Kovind has been awarded with ‘National order of Merit’ by the President of _.

A] Ghana
B] Guinea
C] Sierra Leone
D] The Gambia

Answer: B[Guinea]

Q13:Government has decided to prepare a National Population Register by __ to lay the foundation for pan-India National Register Citizens.

A] 2020
B] 2021
C] 2022
D] 2023

Answer: A[2020]

Q14:_ has been appointed as the USA’ ambassador to United Nations.

A] Kelly Knight Craft
B] Heather Nauert
C] Nikki Haley
D] Joe Craft

Answer: A[ Kelly Knight Craft]

Q15:The __ Annual General Meeting of the Indo-Lanka Chamber of Commerce & Industry was held in Colombo.

A] 11th
B] 12th
C] 13th
D] 14th

Answer: A[11th]

Q16:State Bank of India’s __ branch has become first Indian bank to link up with National Advance Payment System of ChinA]

A] Hong Kong
B] Beijing
C] Shanghai
D] Guangzhou

Answer: C[Shanghai]

Q17:Mindtree has named Debashis Chatterjee as its new Managing Director and CEO replacing __.

A] Subroto Bagchi
B] Krishna Kumar Natarajan
C] Rostow Ravanan
D] Ashok Soota

Answer: C[Rostow Ravanan]

Q18:__ has been appointed as Controller General of Accounts, Department of Expenditure, Ministry of Finance.

A] Girraj Prasad Gupta
B] Maharaj Prasad Gupta
C] Ganga Prasad Gupta
D] Mahesh Prasad Gupta

Answer: A[Girraj Prasad Gupta]

Q19: Lewis Hamilton of _ has won his seventh Hungarian Grand Prix defeating Red Bull’s Max Verstappen.

A] Porsche
B] Ferrari
C] BMW
D] Mercedes

Answer: D[Mercedes]

Q20:India’s Satwiksairaj Rankireddy and __ have won Gold Medal at Men’s Doubles Event of 2019 Thailand Open in Bangkok, ThailanD]

A] Chirag Mehta
B] Chirag Shetty
C] Chirag Kasliwal
D] Chirag Shah

Answer: B[Chirag Shetty]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment