Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-6)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:__ became first state to adopt an Automated Multi-modal Biometric Identification System.

A] Andhra Pradesh
B] Rajasthan
C] Karnataka
D] Maharashtra

Answer: D[Maharashtra]

Q2:Who is the Governor of Jammu and Kashmir?

A] Kaptan Singh Solanki
B] Satya Pal Malik
C] Lalji Tandon
D] Narinder Nath Vohra

Answer: B[Satya Pal Malik]

Q3:The 3rd edition of India’s Largest Education Brainstorming Event ‘ScooNews Global Educators Fest’ will be held in _.

A] Udaipur
B] Jaipur
C] Jodhpur
D] Kota

Answer: A[Udaipur]

Q4:India and UK has launched ‘Innovating for Clean Air’ Initiative in _.

A] Bengaluru
B] Delhi
C] Mumbai
D] Chennai

Answer: A[Bengaluru]

Q5:External Affairs Minister of India ____ has attended 10th Mekong-Ganga Cooperation in Bangkok, ThailanD]

A] S Jainkar
B] S Ravishankar
C] S Shankar
D] S Jaishankar

Answer: D[S Jaishankar]

Q6:What is the currency of Sri Lanka?

A] Sri Lankan Peso
B] Sri Lankan Baht
C] Sri Lankan Rupee
D] Sri Lankan Kyat

Answer: C[Sri Lankan Rupee]

Q7:The 50th edition of International Film Festival of India will be held in __ in November.

A] Delhi
B] Mumbai
C] Goa
D] Kolkata

Answer: C[Goa]

Q8:ISRO has laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre in __.

A] Kochi
B] Bengaluru
C] Sriharikota
D] Chandipur, Odisha

Answer: B[Bengaluru]

Q9:Noel Quinn has been appointed as the interim CEO of ___ replacing John Flint.

A] HSBC
B] NatWest
C] Santander Group
D] BNP Paribas

Answer: A[HSBC]

Q10:_ Government has launched awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’.

A] Bihar
B] West Bengal
C] Odisha
D] Jharkhand

Answer: B[West Bengal]

Q11:Ministry of Earth Sciences and Ministry of Agriculture have launched __ Mobile Application.

A] Megh Doot
B] Megh Raja
C] Megh Maharaj
D] Megh Malhar

Answer: A[Megh Doot]

Q12:India has successfully test-fired Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher of launch complex III at __ in OdishA]

A] Gopalpur
B] Chandipur
C] Balasore
D] Cuttack

Answer: B[Chandipur]

Q13:Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched ‘VhaliDikriYojna’ for the welfare of girl child from _.

A] Rajkot
B] Surat
C] Vadodara
D] Ahmedabad

Answer: A[Rajkot]

Q14:World Breastfeeding Week is an annual celebration which is being held every year from 1 to 7 __ in more than 120 countries.

A] July
B] September
C] August
D] October

Answer: C[August]

Q15:Where is the Headquarter of AIIB?

A] Beijing
B] Hong Kong
C] Shanghai
D] Seoul

Answer: A[Beijing]

Q16:RBI has allowed __ to offer regular banking services in IndiA]

A] Bank of England
B] Bank of America
C] Bank of Japan
D] Bank of China

Answer: D[Bank of China]

Q17:Mobile library service was launched by __ Public Library with an aim to reach out to readers, especially those in slums, resettlement colonies and rural areas.

A] Jaipur
B] Lucknow
C] Delhi
D] Bhopal

Answer: C[Delhi]

Q18:CRISIL has lowered India’s GDP Growth to __ from 7.1%.

A] 6.9%
B] 7.0%
C] 6.8%
D] 6.7%

Answer: A[6.9%]

Q19:National Academy of Art ‘Lalit Kala Akademi’ has celebrated its __ Foundation Day in New Delhi.

A] 65th
B] 70th
C] 60th
D] 55th

Answer: A[65th]

Q20:What is the Capital of Poland?

A] Wroclaw
B] Warsaw
C] Gdansk
D] Krakow

Answer: B[Warsaw]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment