Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-7)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:The _ National Handloom Day is observed on 7th August 2019.

A] 5th
B] 6th
C] 7th
D] 8th

Answer: A[5th]

Q2:Rajasthan has become 2nd state after __ which passed a law to curb lynching cases.

A] Kerala
B] Manipur
C] Bihar
D] Maharashtra

Answer: B[Manipur]

Q3:Government of India has approved a Kosi-Mechi river interlinking project in __.

A] Odisha
B] Madhya Pradesh
C] Andhra Pradesh
D] Bihar

Answer: D[Bihar]

Q4:Who is the Governor of Arunachal Pradesh?

A] BD Mishra
B] Pema Khandu
C] NN Vohra
D] Ganeshi Lal

Answer: A[BD Mishra]

Q6:Transiting Exoplanet Survey Satellite of _ has uncovered ‘first nearby super-Earth’ named GJ-357-D]

A] UK Space Agency
B] Roscosmos
C] SpaceX
D] NASA

Answer: D[NASA]

Q7:India is among 17 countries at _ position facing ‘Extremely High’ water stress.

A] 15th
B] 14th
C] 13th
D] 12th

Answer: C[13th]

Q8:Edelweiss Tokio Life Insurance has tied up with _ to offer mobile-based group insurance solutions for _ Users.

A] MobiKwik
B] Freecharge
C] PayTm
D] PayU

Answer: A[MobiKwik]

Q9:RBI has cut Repo Rate for 4th Time and is lowered by _ to a 9 year low of 5.4%.

A] 25 bps
B] 30 bps
C] 40 bps
D] 35 bps

Answer: D[35 bps]

Q10:_ will acquire an 87.6% stake in Shopsense Retail Technologies Pvt. Ltd, which runs fashion portal FynD]

A] Myntra
B] Reliance
C] Flipkart
D] Amazon

Answer: B[Reliance]

Q11:The e-version of Rozgar Samachar has been launched by Minister of Information & Broadcasting _.

A] Prakash Javadekar
B] PiyushGoyal
C] Ravi Shankar Prasad
D] Ram Vilas Paswan

Answer: A[Prakash Javadekar]

Q12:India observes __ anniversary of Quit India Movement on 8th August.

A] 75th
B] 76th
C] 77th
D] 78th

Answer: C[77th]

Q13:India’s largest Women Startup Summit 2019 was held in __ with an aim to encourage aspiring women professionals to take up entrepreneurial journey.

A] Kochi
B] Chennai
C] Bangalore
D] Mumbai

Answer: A[Kochi]

Q14:India has contributed USD _ to UN Palestine Refugee Agency.

A] 5 million
B] 4 million
C] 3 million
D] 6 million

Answer: A[5 million]

Q15:Bangladesh has inked a deal with Russia for the supply of uranium for its _ Nuclear Power Plant(2400 MW).

A] Chittagong
B] Rooppur
C] Bheramara
D] Hardinge

Answer: B[Rooppur]

Q16:The 5th edition of International Army Scout Masters Competition was inaugurated at the _ Military Station, Rajasthan.

A] Jaipur
B] Jodhpur
C] Jaisalmer
D] Bikaner

Answer: C[Jaisalmer]

Q17:_ has launched ‘ Samarth’ to empower Indian Artisans, Weavers and Craftsmen.

A] Myntra
B] Amazon
C] Flipkart
D] PayTm

Answer: C[Flipkart]

Q18:RBI has decided to allow fund transfers through __ on a 24×7 basis from December.

A] NEFT
B] IMPS
C] RTGS
D] UPI

Answer: A[NEFT]

Q19:__ has decided to set a Central Payment Fraud Registry to track frauds in the payment systems.

A] RBI
B] SEBI
C] NABARD
D] IRDAI

Answer: A[RBI]

Q20:Diego Forlan is a __ former professional footballer who played as a forwarD]

A] Brazilian
B] Uruguayan
C] Argentine
D] Columbian

Answer: B[Uruguayan]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment