Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-8)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:_ Government will launch Navodayam scheme to provide a lifeline to stressed MSMEs.

A] Andhra Pradesh
B] Karnataka
C] Maharashtra
D] Kerala

Answer: A[Andhra Pradesh]

Q2:IIT Madras has partnered with National Institute of Ocean Technology (Headquartered in __) to harness electricity from ocean waves.

A] Mahabalipuram
B] Chennai
C] Kochi
D] Puducherry

Answer: B[Chennai]

Q3:ISRO has announced the ‘_ Journalism Award’ in Space Science, Technology and Research.

A] Homi J. Bhabha
B] Satish Dhawan
C] Vikram Sarabhai
D] Abdul Kalam

Answer: C[Vikram Sarabhai]

Q4:Transsexual woman _ of India has made a third successive victory in the Beauty Pageant Miss World Diversity.

A] Joyita Mondal
B] Laxmi Narayan Tripathi
C] Sathyasri Sharmila
D] Naaz Joshi

Answer: D[Naaz Joshi]

Q5:Uttar Pradesh Government has extended bilateral agreements with __ till 2024.

A] Netherlands
B] Hong Kong
C] France
D] Portugal

Answer: A[Netherlands]

Q6:Where is the headquarter of United Nations Industrial Development Organization?

A] France
B] Switzerland
C] Austria
D] Spain

Answer: C[Austria]

Q7:__ has announced Kandikuppa Sreekant as its Chairman and Managing Director.

A] Power System Operation Corporation
B] Indian Oil Corporation
C] NTPC Limited
D] Power Grid Corporation

Answer: D[Power Grid Corporation]

Q8:SBI Life Insurance and Indian Bank headquartered in __ have entered into a Bancassurance pact.

A] Kolkata
B] Mumbai
C] Delhi
D] Chennai

Answer: D[Chennai]

Q9:_ has launched ‘Identity Check Express’ to secure online transactions.

A] Mastercard
B] Visa
C] RuPay
D] American Express

Answer: A[Mastercard]

Q10:Winter Olympics 2020 will be held in _.

A] Tokyo
B] Beijing
C] Moscow
D] Landon

Answer: B[Beijing]

Q11:_ is the first state in India to implement biofuel policy.

A] Rajasthan
B] Gujarat
C] Karnataka
D] Assam

Answer: A[Rajasthan]

Q12:Bhupen Hazarika was an Indian playback singer, lyricist, musician, singer, poet and film-maker from _, widely known as SudhakanthA]

A] Tripura
B] Assam
C] West Bengal
D] Nagaland

Answer: B[Assam]

Q13:The Phase I of FAME Scheme was started in _ and was completed on March 31st, 2019.

A] 2015
B] 2016
C] 2014
D] 2017

Answer: A[2015]

Q14:HRD Minister Ramesh Pokhriyal __ will launch ‘Samagra Shiksha-Jal Suraksha’ to create awareness about Water Conservation in all school of IndiA]

A] Akshank
B] Shashank
C] Nishank
D] Mahanta

Answer: C[Nishank]

Q15:The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on __ each year to frontup and protect the rights of the world’s indigenous population.

A] 10 August
B] 9 August
C] 11 August
D] 12 August

Answer: B[9 August]

Q16:India and _ will set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.

A] Bhutan
B] Nepal
C] Bangladesh
D] China

Answer: C[Bangladesh]

Q17:World Biofuel Day is observed every year on __ of August to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

A] 9th
B] 11th
C] 10th
D] 8th

Answer: C[10th]

Q18:Where is the headquarter of United Nations High Commissioner for Refugees?

A] Geneva
B] Vienna
C] Zurich
D] Bern

Answer: A[Geneva]

Q19:_ will launch 4th Edition of Women Transforming India Awards in collaboration with United Nations to recognize women entrepreneurs across IndiA]

A] NITI Aayog
B] Planning Commission
C] Woman and Child Development Ministry
D] FICCI

Answer: A[NITI Aayog]

Q20:The _ edition of the National Entrepreneurship Awards is instituted by Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

A] 1st
B] 2nd
C] 3rd
D] 4th

Answer: D[4th]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment