Current Affairs Quiz: August 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-9)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This August assist you to understand and check your knowledge about the August 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of August 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1: Government has launched ‘_ Small Savings Incentive Scheme’ for calendar year 2019.

A] Odisha
B] Andhra Pradesh
C] Telangana
D] Maharashtra

Answer: A[Odisha]

Q2:Who is the Minister of Health and Family Welfare?

A] Ramesh Pokhriyal
B] Harsh Vardhan
C] Prakash Javadekar
D] Smriti Irani

Answer: B[Harsh Vardhan]

Q3:India’s first underwater train will be launched in __.

A] Surat
B] Mumbai
C] Kolkata
D] Chennai

Answer: C[Kolkata]

Q4:Kumar Mangalam Birla will build 100 High-Tech Gaushalas in __ under Aditya Birla Group’s Corporate Social Responsibility initiative.

A] Maharashtra
B] Rajasthan
C] Madhya Pradesh
D] Gujarat

Answer: C[ Madhya Pradesh]

Q5:SpaceX has launched Falcon 9 which is loaded with AMOS-17 Communication Satellite of __.

A] Israel
B] Canada
C] Mexico
D] Egypt

Answer: A[Israel]

Q6:Which of the following has won best film award at Indian Film Festival of Melbourne?

A] Parmanu
B] Uri: The Sergical Strike
C] Gully Boy
D] Article 15

Answer: C[Gully Boy]

Q7:Who is the winner of FA Community Shield 2019?

A] Arsenal
B] Manchester United
C] Manchester City
D] Liverpool

Answer: C[Manchester City]

Q8:Which country will host Asian Games 2022?

A] Hangzhou
B] Guangzhou
C] Beijing
D] Shanghai

Answer: A[Hangzhou]

Q9:_ has been declared as the Most Film-Friendly State at 66th National Film Awards.

A] Goa
B] Rajasthan
C] Assam
D] Uttarakhand

Answer: D[Uttarakhand]

Q10:_ has agreed to come under the ambit of National Anti-Doping Agency.

A] NHFI
B] BCCI
C] BAI
D] AIFF

Answer: B[BCCI]

Q11:The founder of ISRO and Father of Indian Space Program, Vikram Sarabhai’s 100th birth anniversary is observed on __.

A] August 12
B] August 13
C] August 14
D] August 15

Answer: A[August 12]

Q12:Indian Government has signed a Memorandum of Settlement with _ Government and banned rebel outfit National Liberation Front of ___.

A] Nagaland
B] Tripura
C] Manipur
D] Assam

Answer: B[Tripura]

Q13:World Day is an international annual event on August 12, dedicated to the preservation and protection of the world’s ___.

A] Tiger
B] Whale
C] Elephant
D] Dog

Answer: C[Elephant]

Q14:The 5th edition of Eastern Economic Forum will be held at __, Russia in September, 2019.

A] Ussuriysk
B] Nakhodka
C] Vladivostok
D] Irkutsk

Answer: C[Vladivostok]

Q15:Periodic Labour Force Survey (PLFS) 2017-18 was conducted by National Sample Survey Office which comes under __.

A] HRD Ministry
B] Statistics Ministry
C] Home Ministry
D] Labour Ministry

Answer: B[Statistics Ministry]

Q16:What is the Capital of Congo?

A] Pointe Noire
B] Libreville
C] Brazzaville
D] Kinshasa

Answer: C[Brazzaville]

Q18:Morgan Stanley Capital International has added _ Life Insurance Company LtD] to its Global Standard Index.

A] HDFC
B] ICICI
C] Axis
D] SBI

Answer: A[HDFC]

Q19:Huawei Technologies headquartered in Shenzhen, __, has launched its own Operating System named HarmonyOS.

A] China
B] Japan
C] Korea
D] Taiwan

Answer: A[China]

Q20:Wrestler Bajrang Punia has won gold in _ men’s freestyle competition at Tbilisi Grand Prix 2019 in GeorgiA]

A] 60kg
B] 65kg
C] 58kg
D] 74kg

Answer: B[65kg]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for August 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to August 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment