Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-13)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q 1:Nelson Mandela was awarded India’s highest civilian honour, the Bharat Ratna in _ for his role in the anti-apartheid movement.

A] 1990
B] 1999
C] 1993
D] 1997

Answer: A[1990]

Q 2:Who is the Minister of Health and Family Welfare?

A] Prakash Javadekar
B] Dr. Harsh Vardhan
C] Jitendra Singh
D] Piyush Goyal

Answer: B[Dr. Harsh Vardhan]

Q 3:Supreme Court of India has drafted a High Powered Committee for the protection of two Indian birds- Great Indian Bustard and __.

A] Houbara Bustard
B] Greater Adjutant
C] Bengal Florican
D] Lesser Florican

Answer: D[Lesser Florican]

Q 4:Government of India will build the India-based Neutrino Observatory (INO) at Pottipuram in Theni District of __.

A] Andhra Pradesh
B] Karnataka
C] Tamil Nadu
D] Kerala

Answer: C[Tamil Nadu]

Q 5:The ministry of Ayush is headed by a Minister of State which is currently occupied by _.

A] Shripad Yesso Naik
B] Rao Inderjit Singh
C] Santosh Gangwar
D] Sanjeev Balyan

Answer: A[Shripad Yesso Naik]

Q 6:The __ BRICS Summit to be held in Brasilia in November 2019.

A] 13th
B] 12th
C] 11th
D] 14th

Answer: C[11th]

Q 7:The Vienna Convention on Consular Relations of _ is an international treaty that defines a framework for consular relations between independent states.

A] 1961
B] 1963
C] 1965
D] 1967

Answer: B[1963]

Q 8:WHO has declared Ebola crisis in Democratic Republic of __ a public health emergency.

A] Congo
B] Rwanda
C] Uganda
D] Nigeria

Answer: A[Congo]

Q 9:How many members countries are there in Asian Development Bank?

A] 68
B] 67
C] 66
D] 65

Answer: A[68]

Q 10:__ Government has signed an MOU with British Council for improving English Speaking skills of the students.

A] Bihar
B] West Bengal
C] Odisha
D] Rajasthan

Answer: B[West Bengal]

Q 11:Human Resource Development Minister __ has released UGC Guide to Student Induction Programme ‘Deeksharambh’ in New Delhi.

A] Ramesh Pokhriyal
B] BC Khanduri
C] Bhagat Singh Koshyari
D] Arjun Munda

Answer: A[Ramesh Pokhriyal]

Q 12:_ will host first Himalayan states conclave on July 28.

A] Himachal Predesh
B] Uttarakhand
C] Sikkim
D] Arunachal Pradesh

Answer: B[Uttarakhand]

Q 13:The 2022 Summer Youth Olympics will be held in _, Senegal thus becoming the first IOC event to be held in AfricA]

A] Abidjan
B] Bamako
C] Conakry
D] Dakar

Answer: D[Dakar]

Q 14:Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of _, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one.

A] Archery
B] Discus Throwing
C] Shot Putting
D] Sprinting

Answer: A[Archery]

Q 15:Which of the following Indian is not in ICC Hall of Fame?

A] Ravi Shastri
B] Anil Kumble
C] Sunil Gavaskar
D] Bishan Singh Bedi

Answer: A[Ravi Shastri]

Q 16:BSE has inked a pact with _ Govt. to support MSMEs of state to raise capital.

A] Maharashtra
B] Punjab
C] Haryana
D] Gujarat

Answer: C[Haryana]

Q 17:What is the Currency of Israel?

A] Dinar
B] Dong
C] Shekel
D] Kyat

Answer: C[Shekel]

Q 18:‘Find the Incredible You’ Campaign of Tourism Ministry of _ has won Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019.

A] India
B] Japan
C] China
D] Indonesia

Answer: A[India]

Q 19:Reliance Jio has pipped __ to become the second-largest mobile operator in IndiA]

A] BSNL
B] Vodafone
C] Bharti Airtel
D] Idea

Answer: C[Bharti Airtel]

Q 20:Sprinter Muhammad Anas has won Gold Medal in Men’s _ race at Tabor Athletics Meet in Czech RepubliC]

A] 200m
B] 400m
C] 100m
D] 800m

Answer: B[400m]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment