Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-17)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q 1:IAS Ajay Bhalla has been appointed as Home Secretary and will take over from incumbent __.

A] Rajive Gauba
B] Rajiv Mehrishi
C] Rajiv Jain
D] Pradeep Kumar Sinha

Answer: A[Rajive Gauba]

Q 2:Chandra Shekhar was an Indian politician who served as the _ Prime Minister of India, between 10 November 1990 and 21 June 1991.

A] seventh
B] eighth
C] ninth
D] sixth

Answer: B[eighth]

Q 3:____ was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee.

A] Deepa Dasmunsi
B] Somen Mitra
C] Anubrata Mandal
D] Adhir Ranjan Chowdhury

Answer: D[Adhir Ranjan Chowdhury]

Q 4:Priti Patel took charge as Britain’s first Indian-origin ___ as part of Prime Minister Boris Johnson’s top team.

A] Defence Secretary
B] Home Secretary
C] Finance Secretary
D] Minority Secretary

Answer: B[Home Secretary]

Q 5:Social Entrepreneur and Philanthropist Priya Priyadarshini Jain has been felicitated with ‘Indian Woman of Influence’ award at House of Lords, __.

A] London
B] Washington DC
C] Paris
D] Tokyo

Answer: A[London]

Q 6:Pakistan will send its first Astronaut to space in __ using Satellite Launching facilities of ChinA]

A] 2020
B] 2021
C] 2022
D] 2023

Answer: C[2022]

Q 7:Who is the CEO of Intel Corporation?

A] Gordon Moore
B] Gordon Law
C] Robert H. Swan
D] Robert Noyce

Answer: C[Robert H. Swan]

Q 8:Reliance Industries Ltd has become highest-ranked Indian company on Fortune Global 500 list at __ position.

A] 105th
B] 107th
C] 108th
D] 106th

Answer: D[106th]

Q 9:IAS Atanu Chakraborty has been appointed as new Economic Affairs Secretary replacing __.

A] Subhash Chandra Garg
B] Aruna Sundararajan
C] Naresh Goyal
D] Hasmukh Adhia

Answer: A[Subhash Chandra Garg]

Q 10:Nigeria is in the running to host the _ FIFA U-20 Women’s World Cup.

A] 2021
B] 2020
C] 2024
D] 2025

Answer: B[2020]

Q 11:__ has become number one state in implementation of Pradhanamntri Suraksha Beema YojnA]

A] Uttar Pradesh
B] Rajasthan
C] Maharashtra
D] Gujarat

Answer: A[Uttar Pradesh]

Q 12:Who is the Director General of CISF?

A] Rajanish Ranjan
B] Rajesh Ranjan
C] Rakesh Ranjan
D] Ramesh Ranjan

Answer: B[Rajesh Ranjan]

Q 13:Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana which is an extension of ___, was launched by the Union labour and Employment ministry for retailers and small traders.

A] Pradhan Mantri Shram Majdoor Maan-dhan
B] Pradhan Mantri Shram Maan-dhan
C] Pradhan Mantri Shram Karmik Maan-dhan
D] Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan

Answer: D[Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan]

Q 14:World Hepatitis Day is observed on __ every year.

A] July 28
B] July 29
C] July 27
D] July 30

Answer: A[July 28]

Q 15:Petroleum and Natural Gas Minister of India Dharmendra Pradhan held Bilateral Hydrocarbon Cooperation with Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of _ Khalid Al-Falih.

A] UAE
B] Oman
C] Saudi Arabia
D] Qatar

Answer: A[UAE]

Q 16:Kargil veteran Lt Col Dr Samir Rawat has been invited as a keynote speaker at 32nd International Congress of Psychology 2020 in _.

A] Vienna
B] Amsterdam
C] Budapest
D] Prague

Answer: D[Prague]

Q 17:What is the Currency of China?

A] Yen
B] Yuan
C] Renminbi
D] Dong

Answer: C[Renminbi]

Q 18:____ Team has developed Android App ‘CARE4U’ which will connect the caregiver to the elderly person.

A] IIT Bombay
B] IIT Kharagpur
C] IIT Delhi
D] IIT Mumbai

Answer: B[IIT Kharagpur]

Q 19:Where is the Headquarter of ICMR?

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Chennai
D] Kolkata

Answer: A[New Delhi]

Q 20:Kristof Milak of __ has shattered Michael Phelps’ World record in the 200 metres butterfly at the World Aquatics Championships in Gwangju.

A] Hungary
B] Italy
C] Germany
D] France

Answer: B[Italy]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment