Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-2)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The researchers of which country have found that Electronic cigarettes damage brain stem cells?

[A] South Africa
[B] India
[C] France
[D] United States

Answer: D [United States]

Q2.Which state has become the first Indian state to have water policy?

[A] Meghalaya
[B] Tamil Nadu
[C] Rajasthan
[D] Himachal Pradesh

Answer: A [Meghalaya ]

Q3.Which state government has observed the first-ever Save Water Day on 12th July?

[A] Andhra Pradesh
[B] Jharkhand
[C] Odisha
[D] West Bengal

Answer: D [West Bengal]

Q4.Which state has become the first Indian state to get fund through World Bank’s climate resilience program?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha

Answer: B [Kerala ]

Q5.The researchers at which Indian institute have developed technology to pack microbial strains in tiny capsules?

[A] Indian Institute of Water Management, Bhubaneshwar
[B] Indian Institute of Seed Research, Mau
[C] Central Plantation Crops Research Institute, Kasargod
[D] Indian Institute of Spices Research (IISR), Kozhikode

Answer: D [Indian Institute of Spices Research (IISR), Kozhikode]

Q6.Ursula von der Leyen, who has been elected as the European Commission’s first female president, is from which country?

[A] Austria
[B] Poland
[C] France
[D] Germany

Answer: D [Germany]

Q7.Which state / UT government has launched “Happiness Utsav” in its schools?

[A] Haryana
[B] Rajasthan
[C] Madhya Pradesh
[D] Delhi

Answer: D [Delhi ]

Q8.The Markandeshwar temple is located on the bank of which river in Maharashtra?

[A] Wainganga
[B] Painganga
[C] Wardha
[D] Koyna

Answer: A [Wainganga ]

Q9.Which state government has raised financial aid for Martyrs’ Kin to Rs.1 crore?

[A] Odisha
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Maharashtra

Answer: D [Maharashtra ]

Q10.The Union Cabinet has approved Inter-Institutional Agreement between India and which country for 3D bioprinting & regenerative medicine?

[A] United States
[B] France
[C] Italy
[D] Canada

Answer: A [United States]

Q11.The 5th International Police Expo 2019 was held at which city?

[A] Kanpur
[B] Udaipur
[C] New Delhi
[D] Shimla

Answer: C [New Delhi]

Q12.Prithu Gupta is associated to which sports?

[A] Chess
[B] Judo
[C] Hockey
[D] Football

Answer: A [Chess]

Q13.Which section of the Wildlife Protection Act of 1972 empowers the states to send a list of wild animals to the Centre requesting it to declare them vermin for selective slaughter?

[A] Section 61
[B] Section 63
[C] Section 62
[D] Section 64

Answer: C [Section 62]

Q14.Where is the headquarters of Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)?

[A] Kochi
[B] Nagpur
[C] Delhi
[D] Shimla

Answer: A [Kochi]

Q15.Who is the author of the book “Indo-Pak Relations : Beyond Pulwama & Balakot”?

[A] Nirad C. Chaudhuri
[B] Amish Tripathi
[C] Vinit Goenka
[D] U V Singh

Answer: D [U V Singh]

Q16.Who has been appointed as the Chairman of Asian Boxing Confederation’s (ASBC) competitions commission?

[A] Kishen Narsi
[B] Akhil Kumar
[C] Manish Kaushik
[D] Varghese Johnson

Answer: A [Kishen Narsi]

Q17.Which hockey player has been chosen for 2019 Mohun Bagan Ratna?

[A] Udham Singh
[B] Keshav Dutt
[C] Leslie Claudius
[D] Dhanraj Pillay

Answer: B [Keshav Dutt]

Q18.Which IIT has developed ‘Agricopter’ to eliminate manual spraying of pesticides in agricultural farms?

[A] IIT Delhi
[B] IIT Madras
[C] IIT Indore
[D] IIT Bombay

Answer: B [IIT Madras]

Q19.Who has been appointed the new Union Home Secretary of Government of India (GoI)?

[A] Subhash Chandra Garg
[B] Anshu Prakash
[C] Atanu Chakraborty
[D] Ajay Kumar Bhalla

Answer: D [Ajay Kumar Bhalla]

Q20.Which company has become the official sponsor for the Indian cricket team?

[A] BYJU’s
[B] Jio
[C] Vedantu
[D] Airtel

Answer: A [BYJU’s ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment