Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-23)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Veer Chotrani is associated to which sports?

[A] Athletics
[B] Wrestling
[C] Badminton
[D] Squash

Answer: D [Squash]

Q2.Who is the current director of Intelligence Bureau (IB)?

[A] Anil Dhasmana
[B] Arvind Kumar
[C] Samant Kumar Goel
[D] Rajiv Jain

Answer: B [Arvind Kumar]

Q3.Which state government has launched free crop insurance scheme for farmers?

[A] Jharkhand
[B] Madhya Pradesh
[C] West Bengal
[D] Rajasthan

Answer: C [West Bengal]

Q4.Abburi Chaya Devi, who passed away recently, was the famous fiction writer of which language?

[A] Telugu
[B] Tamil
[C] Malayalam
[D] Kannada

Answer: A [Telugu ]

Q5.What is the theme of the 2019 edition of World Vitiligo Day (WVD)?

[A] Children, Research, and Hope for the Future
[B] The Quality of Life of a Vitiligo Patient
[C] Mental and Medical Journey of Living with Vitiligo
[D] How I Feel

Answer: B [The Quality of Life of a Vitiligo Patient]

Q6.Which state government has launched Dastak campaign against AES & JE disease?

[A] Rajasthan
[B] MP
[C] Uttar Pradesh
[D] Bihar

Answer: C [Uttar Pradesh]

Q7.Which city is hosting the first-ever ISA’s joint security exercise “ISALEX19”?

[A] Pune
[B] Paris
[C] New York
[D] Abu Dhabi

Answer: D [Abu Dhabi]

Q8.STRIDE, which is in news recently, is associated to which of the following issues?

[A] To boost research culture
[B] To boost women empowerment
[C] To promote tribal handicrafts
[D] To promote child education

Answer: A [To boost research culture]

Q9.On which date, the 2019 edition of International Olympic Day (IOD) is observed?

[A] June 23
[B] June 39
[C] June 25
[D] June 27

Answer: A [June 23 ]

Q10.The first-ever India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) will be held in which of the following cities?

[A] Pune
[B] New Delhi
[C] Dehradun
[D] Bhopal

Answer: B [New Delhi]

Q11.Which water conservation campaign has been launched by Central Government?

[A] Jal Bachav Abhiyan
[B] Jal Tarang Abhiyan
[C] Jal Suraksha Abhiyan
[D] Jal Shakti Abhiyan

Answer: D [Jal Shakti Abhiyan]

Q12.On which date, the 2019 edition of International Day of the Tropics is observed?

[A] June 27
[B] June 28
[C] June 29
[D] June 30

Answer: C [June 29]

Q13.Which country has officially resumed commercial whaling?

[A] Japan
[B] South Korea
[C] New Zealand
[D] UK

Answer: A [Japan]

Q14.Which of the following butterfly species has been officially declared as state butterfly of Tamil Nadu?

[A] Cirrochroa thais
[B] Papilio bianor
[C] Papilio buddha
[D] Troides Minos

Answer: A [Cirrochroa thais]

Q15.Indo-French Joint Air Exercise “Garuda-V” has started in which of the following sites?

[A] Montpellier
[B] Pune
[C] Jodhpur
[D] Mont-de-Marsan

Answer: D [Mont-de-Marsan]

Q16.The first UIDAI-run Aadhaar Seva Kendra (ASK) operational in which of the following cities?

[A] Delhi & Vijayawada
[B] Bhopal & Jaipur
[C] Nagpur & Varanasi
[D] Varanasi & Delhi

Answer: A [Delhi & Vijayawada]

Q17.Where is the headquarters of Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) is located?

[A] Delhi
[B] Hyderabad
[C] Lucknow
[D] Indore

Answer: B [Hyderabad]

Q18.Who is the author of the autobiography ‘Lessons Life Taught Me, Unknowingly”?

[A] Sanjay Dutt
[B] Irrfan Khan
[C] Anupam Kher
[D] Naseeruddin Shah

Answer: C [Anupam Kher]

Q19.The 2nd edition of International Day of Parliamentarism (IDP-2019) was observed on which of the following dates?

[A] June 27
[B] June 28
[C] June 29
[D] June 30

Answer: D [June 30]

Q20.Who has been elected new chairman of Microfinance Institutions Network (MFIN)?

[A] Harsh Shrivastava
[B] Vineet Chattree
[C] Manoj Kumar Nambiar
[D] Jagadish Ramadugu

Answer: C [Manoj Kumar Nambiar]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment