Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-24)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Dragonfly mission, which is in news to explore Saturn’s Moon Titan, is associated to which space agency?

[A] Roscosmos
[B] CNES
[C] ISRO
[D] NASA

Answer: D [NASA ]

Q2.Which state government has launched toll-free CM helpline 1076?

[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Jharkhand
[D] Rajasthan

Answer: A [Uttar Pradesh]

Q3.Which Indian sprinter has won gold in women’s 200 m at the Poznan Athletics Grand Prix in Poland?

[A] Dutee Chand
[B] Hima Das
[C] Sarita Gayakwad
[D] Sathi Geetha

Answer: B [Hima Das]

Q4.The world’s largest burn and plastic surgery institute Institute has started functioning in which of the following cities?

[A] Yangon
[B] Jakarta
[C] Pune
[D] Dhaka

Answer: D [Dhaka ]

Q5.Which international organisation has recently released its report ‘Working on a Warmer Planet”?

[A] ILO
[B] UNICEF
[C] UNESCO
[D] FAO

Answer: A [ILO]

Q6.The scientists of India and which country have identified a new gene linked to schizophrenia?

[A] South Africa
[B] Russia
[C] Australia
[D] Belgium

Answer: C [Australia ]

Q7.MOSAiC mission, which is in news recently, is a year-long expedition into which of the following oceans?

[A] Arctic ocean
[B] Antarctica ocean
[C] Pacific ocean
[D] Indian ocean

Answer: A [Arctic ocean]

Q8.Which city of Rajasthan has recently declared UNESCO World Heritage site?

[A] Bikaner
[B] Udaipur
[C] Jaipur
[D] Jodhpur

Answer: C [Jaipur ]

Q9.The Government of India (GoI) has signed pact with which tech company for pilot study on using AI in Agriculture?

[A] Infosys
[B] Wipro
[C] Microsoft
[D] IBM

Answer: D [IBM ]

Q10.On which date, the 2019 edition of National Doctor’s Day (NDD) is celebrated in India?

[A] July 5
[B] July 1
[C] July 3
[D] July 7

Answer: B [July 1]

Q11.Who is the author of the book “War over Words: Censorship in India, 1930-1960”?

[A] Rohinton Mistry
[B] Devika Sethi
[C] Amitav Ghosh
[D] Sudeep Nagarkar

Answer: B [Devika Sethi]

Q12.Which UT / state has decided to introduce Bi-cycle sharing scheme?

[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Odisha
[D] Puducherry

Answer: D [Puducherry ]

Q13.Arinjeeta Dey, who won silver in 2019 World Youth Cup, is from which state?

[A] West Bengal
[B] UP
[C] Jharkhand
[D] Haryana

Answer: A [West Bengal]

Q14.Reliance Jio has partnered with which social media platform for its Digital Udaan?

[A] Instagram
[B] Twitter
[C] Facebook
[D] WhatsApp

Answer: C [Facebook ]

Q15.Which public sector bank has set up a centralized hub Cen-MARG to process retail and MSME loans?

[A] SBI
[B] Punjab National Bank
[C] Punjab & Sind Bank
[D] Dena Bank

Answer: C [Punjab & Sind Bank]

Q16.Which state government has decided to produce its own seeds under brand name Sah-Beej?

[A] Chhattisgarh
[B] Uttar Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q17.Who has been appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?

[A] Saurav Ganguly
[B] V V S Laxman
[C] Anil Kumble
[D] Rahul Dravid

Answer: D [Rahul Dravid]

Q18.Budj Bim Cultural Landscape is located in which country?

[A] West Indies
[B] New Zealand
[C] Australia
[D] England

Answer: C [Australia ]

Q19.The Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue is set to come up in which Indian state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Jammu & Kashmir
[D] Sikkim

Answer: B [Uttarakhand ]

Q20.The term Utkarsh 2022 in news is related to which organization?

[A] IRDA
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] RBI

Answer: D [RBI]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment