Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-27)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which Indian cricketer has been inducted into ICC Hall of Fame?

[A] Saurav Ganguly
[B] V V S Laxman
[C] Javagal Srinath
[D] Sachin Tendulkar

Answer: D [Sachin Tendulkar]

Q2.Which state / UT Cricket Association has been granted the status of a Full Member of the BCCI?

[A] Daman & Diu
[B] A & N Islands
[C] Pondicherry
[D] Lakshadweep

Answer: C [Pondicherry ]

Q3.Paramarsh scheme is associated to which union ministry?

[A] Ministry of Defense
[B] Ministry of Railways
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of HRD

Answer: D [Ministry of HRD ]

Q4.What name has been given to the recently launched UGC Guide to Student Induction Programme (SIP)?

[A] Praveshika
[B] Deeksha
[C] Deeksharambh
[D] Dakshina

Answer: C [Deeksharambh]

Q5.On which date, the Nelson Mandela International Day (NMID) is observed?

[A] July 19
[B] July 20
[C] July 18
[D] July 21

Answer: C [July 18]

Q6.The 10th Jagran Film Festival (JFF-2019) has started in which city?

[A] New Delhi
[B] Mumbai
[C] Kolkata
[D] Kochi

Answer: A [New Delhi]

Q7.The Andhra Bank has partnered with which company to launch AI chatbot “ABHi”?

[A] Microsoft
[B] Wipro
[C] Infosys
[D] Floatbot

Answer: D [Floatbot ]

Q8.Which former Indian athlete has been nominated for IAAF Veteran Pin?

[A] Milkha Singh
[B] PT Usha
[C] Anju Bobby George
[D] Manju Bala Swami

Answer: B [PT Usha]

Q9.The 5th International Police Expo 2019 was held at which city?

[A] Kanpur
[B] Udaipur
[C] New Delhi
[D] Shimla

Answer: C [New Delhi]

Q10.Prithu Gupta is associated to which sports?

[A] Chess
[B] Judo
[C] Hockey
[D] Football

Answer: A [Chess]

Q11.The Union Government has proposed which light urban rail transit system for small cities?

[A] Metrolight
[B] MetroTank
[C] Metrolite
[D] MetroRail

Answer: C [Metrolite]

Q12.Arun Kumar Roy, who passed away recently, was the veteran Left leader of which state?

[A] Odisha
[B] Bihar
[C] West Bengal
[D] Jharkhand

Answer: D [Jharkhand ]

Q13.Who has become India’s first gold-medallist at the President’s Cup boxing tournament?

[A] Vikas Krishan Yadav
[B] Shiva Thapa
[C] Mohammed Ali Qamar
[D] Jagdish Singh

Answer: B [Shiva Thapa]

Q14.Which state government has decided to set up India’s first Space Park?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Telangana

Answer: A [Kerala ]

Q15.Which Indian bodybuilder has clinched 2019 Mr. South Asia title?

[A] Yatinder Singh
[B] Miihier Singh
[C] Yogesh Kumar Sanan
[D] Ravinder Kumar Malik

Answer: D [Ravinder Kumar Malik]

Q16.Yukiya Amano, who passed away recently, was the Chief of which international organisation?

[A] UNICEF
[B] UNESCO
[C] FAO
[D] IAEA

Answer: D [IAEA]

Q17.Chandrayaan-2 will explore & perform studies on which region of Moon?

[A] North pole
[B] West pole
[C] South pole
[D] East pole

Answer: C [South pole]

Q18.Where is the headquarters of Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)?

[A] Kochi
[B] Nagpur
[C] Delhi
[D] Shimla

Answer: A [Kochi]

Q19.The 2019 International shark meet is slated to be held in which Indian city?

[A] Cuttack
[B] Chennai
[C] Bengaluru
[D] Kochi

Answer: D [Kochi ]

Q20.Who is the author of the book “Indo-Pak Relations : Beyond Pulwama & Balakot”?

[A] Nirad C. Chaudhuri
[B] Amish Tripathi
[C] Vinit Goenka
[D] U V Singh

Answer: D [U V Singh]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment