Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-28)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which hockey player has been chosen for 2019 Mohun Bagan Ratna?

[A] Udham Singh
[B] Keshav Dutt
[C] Leslie Claudius
[D] Dhanraj Pillay

Answer: B [Keshav Dutt]

Q2.The scientists of which country have developed a method to convert Jute fibre into low-cost bio-degradable cellulose sheets?

[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] India
[D] Bangladesh

Answer: D [Bangladesh ]

Q3.Who has been appointed next Vice Chief of Indian Army?

[A] Manoj Mukund Naravane
[B] I S Ghuman
[C] A S Kler
[D] Cherish Matheson

Answer: A [Manoj Mukund Naravane]

Q4.On which date, the 159th Income Tax Day (ITD-2019) is celebrated in India?

[A] July 25
[B] July 26
[C] July 24
[D] July 23

Answer: C [July 24]

Q5.Which state government has decided to bring legislation for ensuring Journalists’ job security?

[A] West Bengal
[B] Odisha
[C] Jharkhand
[D] Uttar Pradesh

Answer: A [West Bengal]

Q6.Who officially took over charge as new British Prime Minister?

[A] Jeremy Corbyn
[B] Boris Johnson
[C] Jeremy Hunt
[D] Nigel Farage

Answer: B [Boris Johnson]

Q7.Who has been appointed Britain’s first Indian-origin home secretary?

[A] Shailesh Vara
[B] Priti Patel
[C] Indarjit Singh
[D] Virendra Sharma

Answer: B [Priti Patel]

Q8.Indian Railway’s first printing press heritage gallery has opened in which city?

[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Delhi
[D] Chennai

Answer: A [Mumbai]

Q9.Who has been appointed the new Union Home Secretary of Government of India (GoI)?

[A] Subhash Chandra Garg
[B] Anshu Prakash
[C] Atanu Chakraborty
[D] Ajay Kumar Bhalla

Answer: D [Ajay Kumar Bhalla]

Q10.What is the India’s rank in the Global Innovation Index (GII) 2019?

[A] 64th
[B] 52nd
[C] 45th
[D] 33rd

Answer: B [52nd ]

Q11.India’s first dragon blood-oozing tree has recently discovered in which state?

[A] Assam
[B] Kerala
[C] Nagaland
[D] Tripura

Answer: A [Assam ]

Q12.Who is the author of the book ‘Fire and Fury Corps — Saga of Valour, Fortitude and Sacrifice’?

[A] Brij Mohan Kaul
[B] Ranbir Singh
[C] Mukund Naravane
[D] D Anbu

Answer: B [Ranbir Singh]

Q13.Which company has become the official sponsor for the Indian cricket team?

[A] BYJU’s
[B] Jio
[C] Vedantu
[D] Airtel

Answer: A [BYJU’s ]

Q14.SUPARCO is the official space agency of which country?

[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] Bangladesh
[D] Pakistan

Answer: D [Pakistan]

Q15.India’s first space war drill “IndSpaceEx” has kick started in which city?

[A] Kochi
[B] Visakhapatnam
[C] New Delhi
[D] Nellore

Answer: C [New Delhi]

Q16.Who is the newly appointed chairperson of National Anti-profiteering Authority (NAA)?

[A] Badri Narain Sharma
[B] Amand Shah
[C] R Bhagyadevi
[D] J C Chauhan

Answer: A [Badri Narain Sharma]

Q17.Who is the author of the book “Chandra Shekhar – The Last Icon of Ideological Politics”?

[A] Rama Devi
[B] Harivansh
[C] Bhupesh Baghel
[D] Snehlata Shrivastava

Answer: B [Harivansh ]

Q18.Securitypedia has been launched by which Central Armed Police Force (CAPF) of India?

[A] SSB
[B] ITBP
[C] BSF
[D] CISF

Answer: D [CISF]

Q19.Which state has topped in solar rooftop installations?

[A] Gujarat
[B] Maharashtra
[C] Rajasthan
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Gujarat]

Q20.Attoor Ravi Varma, who passed away recently, was the renowned poet and translator of which language?

[A] Tamil
[B] Malayalam
[C] Telugu
[D] Kannada

Answer: B [Malayalam ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment