Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-29)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The 3rd edition of Khelo India Youth Games (KIYG-2020) is scheduled to be held in which city?

[A] Kanpur
[B] Guwahati
[C] Hyderabad
[D] Chennai

Answer: B [Guwahati]

Q2.The Hindu Economic Forum (HEF) has launched its national chapter in which country recently?

[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Myanmar
[D] Thailand

Answer: B [Nepal ]

Q3.The scientists at which IIT have developed two-finger robotic hand to help paralysed stroke patients?

[A] IIT-Bombay
[B] IIT-Delhi
[C] IIT-Kanpur
[D] IIT-Indore

Answer: C [IIT-Kanpur]

Q4.Which is the host country for the 2019 edition of World Hepatitis Day (WHD)?

[A] Bangladesh
[B] Sri Lanka
[C] India
[D] Pakistan

Answer: D [Pakistan ]

Q5.Jaipal Reddy, who passed away recently, was the veteran leader of which political party?

[A] INC
[B] BJP
[C] CPI
[D] BJD

Answer: A [INC]

Q6.India’s 7th Economic Census has started from which state?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Meghalaya
[C] Nagaland
[D] Tripura

Answer: D [Tripura]

Q7.The 22nd National Conference on e-Governance 2019 is scheduled to be held in which North-Eastern state of India ?

[A] Tripura
[B] Arunachal Pradesh
[C] Meghalaya
[D] Nagaland

Answer: C [Meghalaya]

Q8.The scientists of which country have developed a statistical model that predict pollution levels using oceans’ memory?

[A] China & United States
[B] India & France
[C] Poland & Italy
[D] France & Germany

Answer: A [China & United States]

Q9.Donkupar Roy, who passed away recently, was the speaker of which state assembly?

[A] Odisha
[B] Meghalaya
[C] West Bengal
[D] Nagaland

Answer: B [Meghalaya]

Q10.Who has been appointed chairman of the Public Accounts Committee (PAC)?

[A] Meenakshi Lekhi
[B] Girish Bhalchandra Bapat
[C] Adhir Ranjan Chowdhury
[D] Kirit Premjibhai Solanki

Answer: C [Adhir Ranjan Chowdhury]

Q11.Who clinched the Formula One German Grand Prix 2019?

[A] Daniil Kvyat
[B] Lance Stroll
[C] Sebastian Vettel
[D] Max Verstappen

Answer: D [Max Verstappen]

Q12.Who has been appointed the new Finance Secretary of India?

[A] Neeraj Kumar Gupta
[B] Girish Chandra Murmu
[C] Atanu Chakraborty
[D] Rajiv Kumar

Answer: D [Rajiv Kumar]

Q13.Shawala Teja Singh temple, which is in news recently, is located in which country?

[A] Malaysia
[B] Indonesia
[C] Pakistan
[D] Cambodia

Answer: C [Pakistan ]

Q14.The researchers of which institute have discovered a new species of vine snake from the Western Ghats that dates back 26 million years?

[A] IIT Madras
[B] IIT Kharagpur
[C] IIT Bombay
[D] IISc – Bengaluru

Answer: D [IISc – Bengaluru ]

Q15.According to the 2019 Tiger Census report, which state has recorded highest number of tigers?

[A] Madhya Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Karnataka
[D] Chhattisgarh

Answer: A [Madhya Pradesh]

Q16.Which state government has decided to produce its own seeds under brand name Sah-Beej?

[A] Chhattisgarh
[B] Uttar Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q17.Who has been appointed as Head of Cricket at the National Cricket Academy (NCA)?

[A] Saurav Ganguly
[B] V V S Laxman
[C] Anil Kumble
[D] Rahul Dravid

Answer: D [Rahul Dravid]

Q18.Budj Bim Cultural Landscape is located in which country?

[A] West Indies
[B] New Zealand
[C] Australia
[D] England

Answer: C [Australia ]

Q19.The Asia’s first Six Sigma Institute of Mountain Medicines and High Altitude Rescue is set to come up in which Indian state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Jammu & Kashmir
[D] Sikkim

Answer: B [Uttarakhand ]

Q20.The term Utkarsh 2022 in news is related to which organization?

[A] IRDA
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] RBI

Answer: D [RBI]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment