Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-30)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who has been elected the new Director General (DG) of International Organization for Migration (IOM)?

[A] Christine A. Elder
[B] Abraham Hanson
[C] Antonio Vitorino
[D] George Crennan

Answer: C [Antonio Vitorino]

Q2.India has pledged how much amount of aid to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA)?

[A] 5million[B]10 million
[C] 25million[D]30 million

Answer: A [$5 million]

Q3.The Victorian Gothic and Art Deco Ensemble of which Indian city has recently declared as a UNESCO World Heritage Site?

[A] ‎Pondicherry
[B] Panaji
[C] Kochi
[D] Mumbai

Answer: D [Mumbai]

Q4.Which state government has signed pact with the Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for effective disaster management?

[A] Assam
[B] Odisha
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Answer: B [Odisha ]

Q5.The 2019 International Day of Tropics is observed on which date?

[A] June 27
[B] June 28
[C] June 29
[D] June 30

Answer: C [June 29 ]

Q6.Who has taken over charge as the new chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?

[A] P K Sinha
[B] B K Chaturvedi
[C] Ajit Seth
[D] S Ramesh

Answer: D [S Ramesh]

Q7.Under whose captain ship, the Indian Kabaddi team clinched the 2019 Kabaddi Masters Dubai title?

[A] Ajay Thakur
[B] Monu Goyat
[C] Surjeet Singh
[D] Pradeep Narwal

Answer: A [Ajay Thakur]

Q8.Which committee has been constituted by the Union Government to upgrade norms for state & district level economic data collection?

[A] Kabir Khan committee
[B] Sanjay Gupta committee
[C] Ravindra H Dholakia committee
[D] R S Kashyap committee

Answer: C [Ravindra H Dholakia committee]

Q9.Which state to host the conference of Ministers for Power, New & Renewable Energy of States & Union Territories?

[A] Madhya Pradesh
[B] Odisha
[C] Tamil Nadu
[D] Himachal Pradesh

Answer: D [Himachal Pradesh]

Q10.Which Indian journalist has authored the book “Eleventh Hour” to pay tribute to the men in uniform?

[A] Karan Thapar
[B] Arun Shourie
[C] Hussain Zaidi
[D] Madhu Trehan

Answer: C [Hussain Zaidi]

Q11.Which Indian cricketer has recently inducted into ICC Cricket Hall Of Fame?

[A] Sachin Tendulkar
[B] Saurav Ganguly
[C] V V S Laxman
[D] Rahul Dravid

Answer: D [Rahul Dravid]

Q12.As per US State Department’s 2019 Trafficking in Persons Report, which country has been tagged “worst human trafficking nation”?

[A] Iraq
[B] Pakistan
[C] North Korea
[D] Myanmar

Answer: C [North Korea]

Q13.NITI Aayog has partnered with GNFC Ltd. to implement fertiliser subsidy disbursement through which technology?

[A] Internet of Things
[B] Blockchain
[C] Cryptocurrency
[D] Counterparty

Answer: B [Blockchain]

Q14.The first-ever UN’s International Day of Parliamentarism is celebrated on which date?

[A] June 30
[B] June 26
[C] June 25
[D] June 29

Answer: A [June 30]

Q15.Which Indian journalist has become the new president of Delhi and Districts Cricket Association (DDCA)?

[A] Prannoy Roy
[B] Sudhir Chaudhary
[C] Rajat Sharma
[D] Vikram Chandra

Answer: C [Rajat Sharma]

Q16.Which country’s team has won the 2019 Men’s Hockey Champions Trophy?

[A] Belgium
[B] Argentina
[C] Australia
[D] India

Answer: C [Australia]

Q17.Who has been conferred with the National Kalidas Samman in visual arts by the Madhya Pradesh government?

[A] Kalamandalam Gopi
[B] Anjolie Ela Menon
[C] Satish Gujral
[D] Puttaraj Gavai

Answer: B [Anjolie Ela Menon]

Q18.Which of the following is the world’s first medicine made from marijuana that has been approved by the US Food and Drug Administration ?

[A] Aconite
[B] Epidiolex
[C] Nux Vomica
[D] Calendula

Answer: B [Epidiolex]

Q19.The International Asteroid Day (IAD) is observed on which date?

[A] June 27
[B] June 30
[C] June 28
[D] June 29

Answer: B [June 30 ]

Q20.Who will chair the first meeting of the Cauvery Water Management Authority (CWMA)?

[A] Kavindra H Dholakia
[B] Suryanath Upadhyay
[C] Bhagat Singh Koshyari
[D] S Masood Hussain

Answer: D [S Masood Hussain]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment