Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-31)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The Numaligarh Refinery Ltd (NRL) has become the India’s first oil Public Sector Undertaking (PSU) to introduce online legal compliance “Legatrix”. It is located in which state?

[A] Assam
[B] Manipur
[C] West Bengal
[D] Jharkhand

Answer: A [Assam ]

Q2.India’s first dedicated ‘Khadi Mall’ will soon be set up by which state government?

[A] Uttar Pradesh
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Jharkhand

Answer: D [Jharkhand ]

Q3.Which of the following National parks has become the largest habitat of the endangered estuarine crocodiles in India?

[A] Jim Corbett National Park
[B] Bhitarkanika National Park
[C] Ranthambore National Park
[D] Nagarhole National Park

Answer: B [Bhitarkanika National Park]

Q4.Who has been selected for the 2019 National Maritime Search and Rescue Award?

[A] Milan Shankar Tare
[B] Rutv Thakur
[C] Radhika Sharma
[D] Milind Kumar

Answer: A [Milan Shankar Tare]

Q5.UNESCO has recently declared which national park of Colombia as a world heritage site?

[A] Chiribiquete Natural Park
[B] Los Nevados National Park
[C] Chicamocha National Park
[D] Tayrona National Park

Answer: A [Chiribiquete Natural Park]

Q6.Which Indian stock exchange has tied up with Bombay Metal Exchange (BME) to develop commodity derivatives markets?

[A] Bombay Stock Exchange
[B] National Stock Exchange
[C] Multi Commodity Exchange of India
[D] Calcutta Stock Exchange

Answer: A [Bombay Stock Exchange]

Q7.The 2019 National Doctors Day (NDD) is celebrated on which date in India?

[A] July 8
[B] July 4
[C] July 1
[D] July 10

Answer: C [July 1]

Q8.Which of the following has been ranked the “Best Dental College” in India?

[A] Dr. R. Ahmed Dental College and Hospital
[B] Maulana Azad Institute of Dental Sciences
[C] King George’s Medical University
[D] Ragas Dental College

Answer: B [Maulana Azad Institute of Dental Sciences]

Q9.Who has won the 2019 men’s singles Malaysian Open Badminton tournament?

[A] Srikanth Kidambi
[B] Tommy Sugiarto
[C] Kento Momota
[D] Lee Chong Wei

Answer: D [Lee Chong Wei ]

Q10.Jayant Ganpat Nadkarni, who passed away recently, was the chief of which Indian Armed Force?

[A] Indian Army
[B] Indian Air Force
[C] Indian Navy
[D] Indian Coast Guard

Answer: C [Indian Navy]

Q11.Which state/UT government has launched ‘Happiness Curriculum’ for students up to class 8?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Pondicherry
[D] Delhi

Answer: D [Delhi]

Q12.Who has been appointed new Head of Mission and Chief Military Observer for UN Military Observer Group in India and Pakistan (UNMOGIP)?

[A] Stephanie T. Williams
[B] Jose Eladio Alcain
[C] Per Gustaf Lodin
[D] Antony K Luce

Answer: B [Jose Eladio Alcain]

Q13.Who is the newly appointed Director General of Ordnance Factories (DGOF) & Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?

[A] P K Shrivastava
[B] Saurabh Kumar
[C] P W Ralegankar
[D] S P Mishra

Answer: A [P K Shrivastava]

Q14.India’s first-ever state-of-the-art e-waste recycling unit will come up in which city?

[A] Bengaluru
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Kolkata

Answer: A [Bengaluru]

Q15.The famous cultural festival “Behdienkhlam 2019” was celebrated in which state?

[A] Mizoram
[B] Tamil nadu
[C] Meghalaya
[D] Himachal Pradesh

Answer: C [Meghalaya ]

Q16.Who has become the first serving Indian Army officer to complete Ironman competition?

[A] Manoj Pandey
[B] Balwan Singh
[C] Vikram Dogra
[D] Udi Adam

Answer: C [Vikram Dogra]

Q17.Which country to host the 19th edition of IUFoST World Food Science and Technology Congress 2019?

[A] Italy
[B] India
[C] New Zealand
[D] Canada

Answer: B [India ]

Q18.Which high-level committee has submitted its report to Finance ministry to tackle Non-Performing Assets (NPAs) and to create credit capacity?

[A] Rajnish Kumar committee
[B] Viral Acharya committee
[C] V S Jayakumar committee
[D] Sunil Mehta committee

Answer: D [Sunil Mehta committee]

Q19.Which state government has launched an outstanding power bill waiver scheme ‘Sambal’ for labourers and poor families?

[A] Madhya Pradesh
[B] Odisha
[C] Tripura
[D] Andhra Pradesh

Answer: A [Madhya Pradesh]

Q20.Which city is set to host the Monsoon session of the Maharashtra Legislature after a gap of 47 years?

[A] Aurangabad
[B] Nashik
[C] Mumbai
[D] Nagpur

Answer: D [Nagpur]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment