Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-32)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which unique app has been launched by the Election Commission of India (ECI) for people to report model code violations?

[A] cVigil
[B] pVigil
[C] eVigil
[D] mVigil

Answer: A [cVigil]

Q2.The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its e-marketing system “KIMIS” in New Delhi. What does “KIMIS” stands for?

[A] Khadi Institution Management and Infallible System
[B] Khadi Institution Management and Industrial System
[C] Khadi Institution Management and Infographic System
[D] Khadi Institution Management and Information System

Answer: D [Khadi Institution Management and Information System]

Q3.The Union government has constituted a ministerial panel to decide on fund allocation from CRIF for infrastructure projects. The panel will be headed by whom?

[A] Minister of Finance
[B] Minister of Information and Broadcasting
[C] Minister of Labour and Employment
[D] Minister of Road Transport and Highways

Answer: A [Minister of Finance]

Q4.The world’s first all-digital art museum has opened in which country?

[A] Germany
[B] Japan
[C] Italy
[D] India

Answer: B [Japan]

Q5.The 2019 World Sports Journalists Day (WSJD) is observed on which date?

[A] July 5
[B] July 4
[C] July 3
[D] July 2

Answer: D [July 2]

Q6.India’s first Global Mobility Summit will be organised by NITI Aayog in which city?

[A] Bhopal
[B] Chennai
[C] New Delhi
[D] Pune

Answer: C [New Delhi]

Q7.Who has become the first-ever transgender woman to be crowned Miss Universe Spain?

[A] Catriona Gray
[B] Jenna Talackova
[C] Angela Ponce
[D] Alexandra Daddario

Answer: C [Angela Ponce]

Q8.Pandharichi Wari, which has started recently, is the most important pilgrimage of which state?

[A] Telangana
[B] Maharashtra
[C] Tamil Nadu
[D] Karnataka

Answer: B [Maharashtra]

Q9.Who has been appointed new Chancellor of the University of Hyderabad (UoH)?

[A] Tirath Singh Thakur
[B] R. M. Lodha
[C] L Narasimha Reddy
[D] Jagdish Sharan Verma

Answer: C [L Narasimha Reddy]

Q10.The Kerala government has set up a panel to choose an official song for the state. Who is the convenor of the panel?

[A] K P Mohanan
[B] Ezhachery Ramachandran
[C] M M Basheer
[D] Rani George

Answer: D [Rani George]

Q11.Which country is hosting the 8th International Convention of Saurashtra Patel Cultural Samaj 2019?

[A] United States
[B] Brazil
[C] South Africa
[D] India

Answer: A [United States]

Q12.The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has launched ‘GST Verify’ app to protect interest of consumers. The app is developed by whom?

[A] Sanjukta Parashar
[B] Manish Shanker Sharma
[C] B Raghu Kiran
[D] Shivdeep Lande

Answer: C [B Raghu Kiran]

Q13.UNESCO has signed pact with which state government to set up Design University for Gaming?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Punjab
[D] Assam

Answer: A [Andhra Pradesh]

Q14.Which of the following will become the first central paramilitary force to opt for e-ticketing instead of Railway warrant?

[A] Assam Rifles
[B] National Security Guard
[C] Central Reserve Police Force
[D] Sashastra Seema Bal

Answer: B [National Security Guard]

Q15.Who has been appointed as new Chairman of Payments Council of India (PCI)?

[A] Naveen Surya
[B] Arif Sheikh
[C] P Sreelekha
[D] Vishwas Patel

Answer: D [Vishwas Patel]

Q16.The Ministry of Coal has launched which mobile app to curb illegal coal mining activity in the coalfield areas of the country?

[A] Khan Dost
[B] Khan Prahari
[C] Khan Saviour
[D] Khan Rakshak

Answer: B [Khan Prahari]

Q17.Which country to operate Sri Lanka’s loss-making Mattala Rajapaksa International Airport in Hambantota?

[A] India
[B] Germany
[C] China
[D] Japan

Answer: A [India ]

Q18.Which state government has launched ‘Poshan Abhiyan’ to eradicate malnutrition?

[A] Maharashtra
[B] Tripura
[C] Gujarat
[D] Mizoram

Answer: C [Gujarat]

Q19.Which state High Court has declared the entire animal kingdom as legal entity in the State?

[A] Uttar Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Rajasthan
[D] Uttarakhand

Answer: D [Uttarakhand ]

Q20.Bajrang Punia has clinched gold in which weight category at the 2019 Tbilisi Grand Prix?

[A] 86kg category
[B] 65kg category
[C] 74kg category
[D] 57kg category

Answer: B [65kg category]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment